Συγγραφέας: Matt Haig
Εικονογράφος: Emily Gravett
Mετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 9+ (7+ μεγαλόφωνη ανάγνωση)

H Ήβη είναι 11 χρόνων και μένει με τον μπαμπά της και τη γιαγιά Φλώρα σε μία πόλη που ονομάζεται Λόφτινγκ. Η Ηβη είναι λίγο διαφορετική από τα άλλα παιδιά του σχολείου της και κυρίως από την κολλητή της, τη Λεονόρα, ένα κορίτσι εξαιρετικά δημοφιλές και διάσημη vlogger με χιλιάδες ακολούθους στα social media (και ανάλογη συμπεριφορά). Αυτό που κάνει την Ήβη να ξεχωρίζει είναι η αγάπη της για τα ζώα και ο τρόπος που δείχνει να τα καταλαβαίνει, να μιλάει μαζί τους. Αλήθεια, μπορεί να μιλάει μαζί τους τηλεπαθητικά κι αυτό είναι που τρομάζει τον μπαμπά της, ο οποίος θέλοντας να την προστατεύσει της ζητάει να μην χρησιμοποιεί αυτό της το χάρισμα. Και θα το κάνει για έναν χρόνο. Οταν όμως αρχίζουν μυστηριωδώς να χάνονται τα κατοικίδια ζώα της πόλης, το χάρισμά της θα τη βοθήσει να λύσει το μυστήρι, σώζοντας όλα τα ζώα αλλά και την ίδια της οικογένεια που απειλείται από μια πολύ σκοτεινή δύναμη…

Μετά την τριλογία των Χριστουγέννων, ο Βρετανός συγγραφέας Matt Haig μας χαρίζει ένα υπέροχο βιβλίο και μοιράζεται μαζί μας τη μαγεία του να είναι κανείς ξεχωριστός και τη δύναμη να τολμάει να είναι ο εαυτός του. Τοποθετεί τη δράση της ιστορίας του σε μια φαντασική πόλη που λέγεται Λόφτινγκ, αποτίοντας με αυτόν τον τρόπο φόρο τιμής στον Βρετανό συγγραφέα Hugh Lofting (Χιού Λόφτινγκ), δημιουργό του “Δρ. Ντουλίτλ“, του γιατρού που μπορούσε να μιλήσει με τα ζώα. Η Ηβη έχει αυτό το υπέροχο χάρισμα, που κάθε παιδί θα ήθελε να είχε. Με βοηθό της γιαγιά της, που μοιράζεται το ίδιο χάρισμα με εκείνη, αρχίζει να ψάχνει μέσα της για την αληθινή της δύναμη, αυτήν που την κάνει ξεχωριστή, σώζοντας την ίδια και παράλληλα τα ζώα της πόλης της, του ζωολογικού κήπου και την οικογένειάς της. Η μαμά της – που είχε κι εκείνη το χάρισμα – πέθανε προσπαθώντας να σώσει τα ζώα του Αμαζονίου από τις σκοτεινές δυνάμεις των υλοτόμων. Η Ηβη – αν και πολύ μακριά από τον Αμαζόνιο – θα αρχίσει να θυμάται πράγματα για τη ζωή της εκεί μέσα από κάτι περίεργα όνειρα, θα αναγκάσει τον πατέρα της να της αποκαλύψει όλη την αλήθεια για τη μαμά της και την οικογένειά τους και θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον μεγαλύτερό της φόβο, τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για τον θάνατο της μητέρας της και την καταστροφή της φύσης. Με σύμμαχο τη γιαγιά Φλώρα, θα καλλιεργήσει το ξεχωριστό αυτό χαρακτηριστικό της και θα βοηθήσει να σωθούν τα ζώα από την καταστροφική μανία του ανθρώπου.

Ενα εξαιρετικό βιβλίο για παιδιά από 9 χρόνων και άνω, με τρομερή πλοκή και αμείωτο σασπένς, που κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη ως την τελευταία σελίδα· ένα βιβλίο για τη δύναμη της φιλίας, την πίστη στον εαυτό μας, την αγάπη για τη φύση και το περιβάλλον. Αφιερώνεται σε όλα τα παιδιά που δεν είναι δημοφιλή, με την προτροπή να αναζητήσουν την αξία του μέσα τους, καθώς είναι έμφυτη στον καθένα μας, και σε όλους εκείνους τους νεαρούς ανθρώπους που αγωνίζονται με τον τρόπο τους για τη σωτηρία του πλανήτη.

Διαβάζεται απνευστί και αποτελεί ένα από τα καλύτερα βιβλία για μεγαλόφωνη ανάγνωση που έπεσε φέτος στα χερια μας. Αναζητήστε το!