Το δέντρο που έδινε

Δημιουργός: Shel Silverstein
Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης & Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+, διηλικιακό

Το δέντρο που έδινε θεωρείται πλέον ένα από τα κλασικά παιδικά βιβλία. Πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική το 1964 και ήταν αυτό που έκανε τον δημιουργό του, Shel Silverstein, παγκοσμίως γνωστό και τον καθιέρωσε ως έναν από τους πιο σημαντικούς και ιδιαίτερους συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων στον κόσμο. Βιβλίο με βαθιά νοήματα, αγαπήθηκε όπου κι αν κυκλοφόρησε, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους σε ηλικία αναγνώστες.  

Η ιστορία αναφέρεται στη σχέση μιας μηλιάς και ενός παιδιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όταν το παιδί είναι μικρό, επισκέπτεται καθημερινά τη μηλιά, κάνει κούνια στα κλαδιά της και ξεκουράζεται στη σκιά της. Μεγαλώνοντας, όμως, ζητάει ολοένα και περισσότερα από αυτήν, ενώ περνάει όλο και λιγότερο χρόνο μαζί της… Το βιβλίο αυτό αποτελεί ύμνο στην ανιδιοτέλεια, αλλά συνιστά και μια τρυφερή αλληγορία τόσο για τη ζωή που κάνει τον κύκλο της όσο και για τον άνθρωπο που ωριμάζει βλέποντας τις ανάγκες του να μεταβάλλονται διαρκώς σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1998, ενώ πλέον τα δικαιώματα έχουν οι εκδόσεις Διόπτρα και το έργο εκδόθηκε με νέα μετάφραση από τους Άγγελο Αγγελίδη και Μαρία Αγγελίδου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Το κομμάτι που λείπει & Το κομμάτι που λείπει συναντά το Mεγάλο Ο

Τα βιβλία του Silverstein έχουν φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, για αυτό και όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση των δικαιωμάτων των βιβλίων του Αμερικανού δημιουργού από τις εκδόσεις Διόπτρα, πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν. Όχι μόνο γιατί θα έβγαιναν σε ανανεωμένες και πολυτελείς εκδόσεις πολλά από αυτά που ήδη είχαμε γνωρίσει και αγαπήσει στο παρελθόν, αλλά επειδή θα μεταφράζονταν επιτέλους στα ελληνικά και κάποιοι τίτλοι που ποτέ έως τώρα δεν είχαμε δει στη γλώσσα μας.