Το δικό μου μουσείο

Συγγραφέας – εικονογράφος: Εμμα Λιούις
Μετάφραση: Μαρία Τσιρωνά
Εκδόσεις: Πουά
Χρονιά εκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+

Ενα κορίτσι περιπλανιέται σε αίθουσες μουσείων και παρατηρεί τι συμβαίνει γύρω της. Με περίσσιο ενθουσιασμό, καταβροχθίζει με τα μάτια της ό,τι βλέπει μέσα σε μεγάλα κτήρια και προθήκες: πίνακες ζωγραφικής, παλιά αντικείμενα, ζώα, έντομα και πουλιά, αντικείμενα τεχνολογίας. Η μεγάλη αυτή βόλτα της στον κόσμο των μουσείων θα την κάνει να συνειδητοποιήσει πως τα μουσεία είναι παντού, είναι έξω στην πόλη, στους δρομους ακόμα και στο δικό της δωμάτιο.

Το βιβλίο της Εμμα Λιούις, που βραβεύτηκε με το BolognaRagazzi Opera Prima Award το 2017 και ήταν υποψήφιο για το Kate Greenaway Medal το 2018 και το Klaus Flugge Prize 2017, αποτελεί μια ωδή στα μουσεία, τους υπέροχους αυτούς χώρους, μικρούς ή μεγάλους, που φιλοξενούν κάθε είδους αντικείμενα Τέχνης, αρχαιολογικά ευρήματα, τεχνολογικά επιτεύγματα ή και απολιθωμένα ή βαλσαμωμένα ζώα κι έντομα. Με λίγα λόγια και εικονογράφηση που χρησιμοποιεί κυρίως την τεχνική του κολλάζ και τα έντονα χρώματα, η Βρετανή Έμμα Λιούις στο πρώτο της αυτό βιβλίο εξετάζει την ιδιαιτερότητα των μουσείων και τον τρόπο με τον οποίο συμβάλλουν στη διατήρηση και διαφύλαξη της παγκόσμιας ιστορίας και της εξέλιξης της ζωής πάνω στον πλανήτη. Παράλληλα, το βιβλίο της αποτελεί μια υπέροχη εισαγωγή στον μαγικό κόσμο των μουσείων για τα πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά, καθώς τους δείχνει μέσα από την ιστορία της πρωταγωνίστριάς της τον τρόπο με τον οποίο κάθε επίσκεψή μας στο μουσείο μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για να βρούμε τα αντικείμενα εκείνα που είναι σημαντικά για εμάς και να δημιουργήσουμε τη δική μας συλλογή στο σπίτι μας, στο σαλόνι ή το παιδικό δωμάτιο και το πώς αυτές φανερώνουν την ταυτότητά μας.

Ένα εικονογραφημένο βιβλίο για τους λάτρεις των μουσείων, μικρούς αλλά και μεγάλους, που αν και εκδόθηκε στη Βρετανία το 2017 και μεταφράστηκε στα ελληνικά το 2019, λειτουργεί ειδικά σήμερα λόγω της πανδημίας της covid-19 σαν υπενθύμιση ότι κάποια στιγμή, όταν όλα αυτά που ζούμε σήμερα τελειώσουν, θα μπορέσουμε να επισκεφτούμε και πάλι με ασφάλεια τους χώρους αυτούς που τόσο μας έχουν λείψει.


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ