Το καλοκαίρι είναι για τα ξαδέρφια

Συγγραφέας: Ρατζάνι ΛαΡόκα
Εικονογράφος: Άμπι Άλουαρ
Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης
Εκδόσεις: Διάπλαση
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+

Η καλύτερη εποχή του χρόνου για τον Ραβί είναι το καλοκαίρι, γιατί συναντιέται με τα αγαπημένα του ξαδέρφια, τους θείους του και τους παππούδες του στο σπίτι που νοικιάζουν όλοι μαζί, κοντά στον ωκεανό. Εκεί μπορούν να είναι όλη η οικογένεια μαζί και τα παιδιά να παίζουν, να κάνουν βουτιές, να χτίζουν κάστρα στην άμμο και το κυριότερο, να τρώνε παγωτό. Ο Ραβί έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον μεγάλο ξαδερφό του, τον Ντρουβ, ο οποίος έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά και ο Ραβί δεν ξέρει αν θέλει να τον κάνει πλέον παρέα. Ομως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα σκέφτεται το μικρό αγόρι.

Το “Το καλοκαίρι είναι για τα ξαδέρφια” είναι ένα έξοχο εικονογραφημένο βιβλίο που μιλάει για την οικογένεια και τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της. Ένα βιβλίο-καθρέφτης της ινδικής κοινότητας, που είναι γνωστό ότι διατηρεί τις σχέσεις της ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας ακόμα κι όταν το κάθε παιδί έχει κάνει τα δικά του παιδιά. Είναι επίσης το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά και έχει για πρωταγωνιστές του μια οικογένεια Ινδών, ενώ παρουσιάζεται εικονογραφικά και ένας mix γάμος ανάμεσα σε έναν Ινδό και μία γυναίκα που ανήκει στη λευκή φυλή.

Πέρα όμως από αυτά τα δύο σημεία, που είναι πολύ σημαντικά, καθώς μας φέρνουν ως αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα, η ιστορία του Ραβί, του Ντρουβ, της Πούτζα, της Τζάγια, της Ανίτα, της Πρίθι και της μικρής Λίλα, μας μιλάει για τους στενούς δεσμούς που διέπουν την οικογένειά τους, αλλά και την αγάπη τους για το φαγητό, που αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν διαφέρει και πολύ από τη δική μας. Γονείς, παππούδες και θείοι, μαζί με τα παιδιά τους, νοικιάζουν ένα σπίτι για να περάσουν ξέγνοιαστα τις διακοπές τους. Όλοι μαζί βάζουν το δικό τους λιθαράκι για να περάσει καλά όλη η οικογένεια. Τα παιδιά περνούν τις μέρες του ξέγνοιαστα στην παραλία και τη λίμνη, επαναπροσδιορίζοντας τους δεσμούς τους, ενώ οι μεγάλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις ικανότητές τους στο πεδίο της μαγειρικής. Μια μεγάλη, χαρούμενη οικογένεια που δημιουργεί όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις, μια ιστορία που σίγουρα θα έχει πολλά να πει στους μικρούς αναγνώστες και να θυμίσει πολλά στους μεγάλους.

Το βιβλίο των ΛαΡόκα και Άλουαρ είναι μια νότα καλοκαιρινής δροσιάς στα τετριμμένα θέματα των εικονογραφημένων βιβλίων. Ένα βιβλίο που από την εικονογράφησή του και μόνο σε κάνει να θες να ψάξεις λίγο παραπάνω την τεράστια αγορά των βιβλίων που σε φέρνουν σε επαφή με διαφορετικές από τη δική σου κουλτούρες. Αγαπημένο σημείο, η προετοιμασία του φαγητού, η απεικόνισή της αλλά και η μίξη της Ινδικής κουλτούρας με τον δυτικό τρόπο ζωής. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Αγριολούλουδα

Τρία κορίτσια βρίσκονται παγιδευμένα σε ένα ερημονήσι, μετά την πτώση ενός αεροσκάφους. Οι τρεις τους ξεκινούν να εξερευνούν το μυστηριώδες νησί. Εκεί συναντούν πανέμορφα αγριολούλουδα που μιλάνε, πιθήκους στο μέγεθος της παλάμης τους και δράκους σαν αυτούς των παραμυθιών που αγαπούν να κατασπαράζουν… αγριολούλουδα!

Οι άντρες κλαίνε

Ένα βιβλίο με εικονογράφηση που θυμίζει κόμικ, αστείο και συνάμα τρυφερό, κατανοητό ακόμα και από πολύ μικρά παιδιά, ιδανικό έναυσμα για συζητήσεις μεταξύ γονιών και παιδιών για το τι τελικά σημαίνει να είσαι άντρας, αλλά και γενικότερα για τα δικά μας «θέλω» και πως τα προσδιορίζουμε, ανεξάρτητα από τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς ή τι προβάλλεται γύρω μας. Ένα βιβλίο επίκαιρο, για αγόρια που θα θέλαμε να γίνουν «πραγματικοί» άντρες και κορίτσια που θα θέλαμε να αναζητούν στη ζωή τους τέτοιους άντρες.