Το καλοκαίρι είναι για τα ξαδέρφια

Συγγραφέας: Ρατζάνι ΛαΡόκα
Εικονογράφος: Άμπι Άλουαρ
Μετάφραση: Αλέξανδρος Πανούσης
Εκδόσεις: Διάπλαση
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+

Η καλύτερη εποχή του χρόνου για τον Ραβί είναι το καλοκαίρι, γιατί συναντιέται με τα αγαπημένα του ξαδέρφια, τους θείους του και τους παππούδες του στο σπίτι που νοικιάζουν όλοι μαζί, κοντά στον ωκεανό. Εκεί μπορούν να είναι όλη η οικογένεια μαζί και τα παιδιά να παίζουν, να κάνουν βουτιές, να χτίζουν κάστρα στην άμμο και το κυριότερο, να τρώνε παγωτό. Ο Ραβί έχει ιδιαίτερη αδυναμία στον μεγάλο ξαδερφό του, τον Ντρουβ, ο οποίος έχει πλέον μεγαλώσει αρκετά και ο Ραβί δεν ξέρει αν θέλει να τον κάνει πλέον παρέα. Ομως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι όπως τα σκέφτεται το μικρό αγόρι.

Το “Το καλοκαίρι είναι για τα ξαδέρφια” είναι ένα έξοχο εικονογραφημένο βιβλίο που μιλάει για την οικογένεια και τους δεσμούς ανάμεσα στα μέλη της. Ένα βιβλίο-καθρέφτης της ινδικής κοινότητας, που είναι γνωστό ότι διατηρεί τις σχέσεις της ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας ακόμα κι όταν το κάθε παιδί έχει κάνει τα δικά του παιδιά. Είναι επίσης το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί στα ελληνικά και έχει για πρωταγωνιστές του μια οικογένεια Ινδών, ενώ παρουσιάζεται εικονογραφικά και ένας mix γάμος ανάμεσα σε έναν Ινδό και μία γυναίκα που ανήκει στη λευκή φυλή.

Πέρα όμως από αυτά τα δύο σημεία, που είναι πολύ σημαντικά, καθώς μας φέρνουν ως αναγνώστες, μικρούς και μεγάλους, σε επαφή με μια διαφορετική κουλτούρα, η ιστορία του Ραβί, του Ντρουβ, της Πούτζα, της Τζάγια, της Ανίτα, της Πρίθι και της μικρής Λίλα, μας μιλάει για τους στενούς δεσμούς που διέπουν την οικογένειά τους, αλλά και την αγάπη τους για το φαγητό, που αν το καλοσκεφτεί κανείς, δεν διαφέρει και πολύ από τη δική μας. Γονείς, παππούδες και θείοι, μαζί με τα παιδιά τους, νοικιάζουν ένα σπίτι για να περάσουν ξέγνοιαστα τις διακοπές τους. Όλοι μαζί βάζουν το δικό τους λιθαράκι για να περάσει καλά όλη η οικογένεια. Τα παιδιά περνούν τις μέρες του ξέγνοιαστα στην παραλία και τη λίμνη, επαναπροσδιορίζοντας τους δεσμούς τους, ενώ οι μεγάλοι ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις ικανότητές τους στο πεδίο της μαγειρικής. Μια μεγάλη, χαρούμενη οικογένεια που δημιουργεί όμορφες καλοκαιρινές αναμνήσεις, μια ιστορία που σίγουρα θα έχει πολλά να πει στους μικρούς αναγνώστες και να θυμίσει πολλά στους μεγάλους.

Το βιβλίο των ΛαΡόκα και Άλουαρ είναι μια νότα καλοκαιρινής δροσιάς στα τετριμμένα θέματα των εικονογραφημένων βιβλίων. Ένα βιβλίο που από την εικονογράφησή του και μόνο σε κάνει να θες να ψάξεις λίγο παραπάνω την τεράστια αγορά των βιβλίων που σε φέρνουν σε επαφή με διαφορετικές από τη δική σου κουλτούρες. Αγαπημένο σημείο, η προετοιμασία του φαγητού, η απεικόνισή της αλλά και η μίξη της Ινδικής κουλτούρας με τον δυτικό τρόπο ζωής. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει