Το κίτρινο πουλάκι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Olga de Dios
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+

Ακόμα κι όταν ήταν ακόμα μέσα στο αυγό τους, ήταν όλα τους διαφορετικά. Ετσι ξεκινάει η ιστορία του μικρού κίτρινου ήρωα του βιβλίου της Olga de Dios. Ενα πουλάκι τόσο ίδιο, αλλά και τόσο διαφορετικό από τους φίλους του τα υπόποιπα πουλιά. Κι όμως, μπορεί να ήταν πουλί κι εκείνος, δεν είχε όμως μεγάλα, δυνατά φτερά για να πετάξει μακριά όπως εκείνοι. Ηξερε βέβαια να επιδιορθώνει τα πάντα και να φτιάχνει χρησιμοποιώντας το μυαλό, τα εργαλεία και τα μικρούτσικα φτερά του τις πιο τρελές εφευρέσεις, τις οποίες δεν κρατούσε μόνο για τον εαυτό του. Πάντα ήθελε να τις μοιράζεται με τους φίλους του.

Όταν τα υπόλοιπα πουλιά άρχισαν να μεταναστεύουν για να βρουν ζεστότερο περιβάλλον και τροφή, το μικρό κίτρινο πουλάκι έμεινε πίσω μόνο και στενοχωρημένο. Πώς θα μπορούσε να δει τους φίλους του και να ταξιδέψει εκεί που είχαν πάει εκείνοι αφού δεν είχε δύναμη στα φτερά του να πετάξει; Τη λύση θα δώσει ο Τεό ο ταχυδρόμος και μαζί θα κατασκευάσουν μια τρελή εφεύρεση που θα τον βοηθήσει να πετάξει. Κι εκείνος με τη σειρά του; Θα τη δώσει σε όποιον συναντά και την έχει ανάγκη.

Η Olga De Dios, μετά τη Ρόζα το Τερατάκι, επανέρχεται με το δεύτερο βιβλίο της σειράς που έχει δημιουργήσει. Με κεντρικό ήρωα αυτή τη φορά το κίτρινο πουλάκι που είχαμε ήδη γνωρίσει στο πρώτο βιβλίο, η de Dios μας υπενθυμίζει την ομορφιά της διαφορετικότητας, τη δύναμη της θέλησης, την ποικιλία συναισθημάτων που δημιουργεί η ανάγκη να μοιράζεσαι και την αγάπη προς τους φίλους και όσους έχουν ανάγκη. Μέσα από το δεύτερο εικονογραφημένο της βιβλίο για μικρούς αναγνώστες, η Ισπανίδα συγγραφέας και εικονογράφος αυτή τη φορά μιλά όχι τόσο για τη διαφορετικότητα – που και σε αυτό το βιβλίο βέβαια είναι παρούσα – αλλά κυρίως για την αξία του να μοιράζεσαι και την ανιδιοτέλεια, ενώ παράλληλα κάνει Το Κίτρινο Πουλάκι της να λειτουργεί και σαν βιβλίο γνώσεων, αφού στις σελίδες του βρίσκουμε περίεργα αλλά και πιο γνωστά ζώα και τα μέρη στα οποία ζουν.

Διαβάστε για την Ρόζα το Τερατάκι εδώ

Η Olga de Dios μιλάει στην Κόκκινη Αλεπού

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.