Το νησί του Ποτέ-Ποτέ

Συγγραφέας-εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Ο Ποτέ-Ποτέ είναι μια νεαρή αρσενική στρουθοκάμηλος που κάθεται σε ένα πανέμορφο, μικροσκοπικό νησί κάπου στη μέση του Ωκεανού και απολαμβάνει τον χυμό του και τον χρόνο του. Η μέρα είναι μαγευτική και εκείνος νιώθει σαν να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. Το νησί του είναι απλά τέλειο και δεν το αλλάζει με τίποτα. Όμως, μέρα με τη μέρα, το τέλειο αυτό νησί αρχίζει να αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τι κι αν οι φίλοι του Ποτέ-Ποτέ προσπαθούν να τον προειδοποιήσουν για το τι συμβαίνει. Εκείνος αδιαφορεί και δεν δίνει σημασία στα λόγια των φίλων. Αρνούμενος όμως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα έρθει πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που απειλεί όχι μόνο το νησί του αλλά και την ίδια του την ύπαρξη.

Η Μαρίνα Γιώτη επιστρέφει με ακόμα ένα νέο βιβλίο Το νησί του Ποτέ – Ποτέ, που αυτή τη φορά δεν μιλάει τόσο για τα συναισθήματα, με τα οποία είχε θεματολογικά καταπιαστεί στα προηγούμενα βιβλία της, αλλά με την κλιματική αλλαγή και τα μεγάλα προβλήματα που φέρνει στον πλανήτη Γη. Με ήρωα έναν στρουθοκάμηλο, που επιμένει να… στρουθοκαμηλίζει και να μην θέλει αν αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η συγγραφέας και εικονογράφος μιλάει για τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και την ανάγκη όλοι στη Γη να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Μέσα από την ιστορία του Ποτέ-Ποτέ τα παιδιά μαθαίνουν για την ικανότητα της προσαρμοστικότητας, στοιχείο που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας, για να μπορέσουμε όταν οι συνθήκες το απαιτούν να αλλάξουμε ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα δεδομένα ενός εντελώς διαφορετικού περιβάλλοντος.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της Μαρίνας Γιώτη με αφορμή την έκδοση του νέου της βιβλίου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.