Το βιβλίο στο σχολείο

Είστε νηπιαγωγοί; Είστε η πιο τυχερή ομάδα επαγγελματιών, καθώς καθημερινά περιστοιχίζεστε από ένα ζωηρό μελίσσι παιδιών που διψούν να σας ακούν να μιλάτε, να τους λέτε ιστορίες, να ζωγραφίζετε μαζί τους και να παίζετε. Διαλέξτε εκείνη την ώρα της ημέρας που τα παιδιά είναι πιο ξεκούραστα και βυθιστείτε μαζί τους στον μαγικό κόσμο των εικονογραφημένων βιβλίων. Στην αγορά υπάρχουν δεκάδες βιβλία που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε και να βρείτε διάφορα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να γίνετε ακόμα καλύτεροι αφηγητές (*δείτε βιβλιογραφία στο τέλος του κειμένου).

Είστε δάσκαλοι; Το ξέρουμε πως οι ώρες στο σχολείο είναι περιορισμένες και προέχει η διδακτέα ύλη, ποιο παιδί όμως δεν αγαπάει ένα μικρό «διάλειμμα» από τα μαθήματα; Διαλέξτε μαζί με τα παιδιά ένα βιβλίο, κάντε κλήρωση, πείτε όλοι σας τα αγαπημένα σας βιβλία και επιλέχτε ένα για να ξεκινήσετε και αρχίστε ένα παιχνίδι με την ανάγνωση: 10 λεπτά την ημέρα προς το τέλος του μαθήματος για να αποφορτιστείτε όλοι μαζί, παίξτε μαζί με τις λέξεις, με την ιστορία, βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι, ίσως ακόμα και να μπορείτε να βασίσετε την καλοκαιρινή γιορτή του σχολείου στο βιβλίο που διαβάσατε! Αφήστε τα παιδιά να διαβάζουν αντί για εσάς. Γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι ένα παιδί που γνωρίζει να διαβάζει και να χρωματίζει τη φωνή του ανάλογα με το κείμενο που έχει μπροστά του, είναι ένα παιδί που έχει αυτοπεποίηθηση και που θα συμπαρασύρει τους συμμαθητές του να θέλουν να διαβάζουν κι εκείνοι τόσο στρωτά, χρωματισμένα και με συναίσθημα όπως εκείνο. Διαβάστε όμως ΔΥΝΑΤΑ! Για μόνο δέκα λεπτά την ημέρα. Μην το κάνετε μάθημα, έχετε εσείς τον τρόπο! Εκμεταλλευτείτε τον χρόνο και τα χιλιάδες βιβλία που υπάρχουν!

Είστε καθηγητές γυμνασίων και λυκείων; Ναι, οι πανελλήνιες και το πανεπιστήμιο είναι ο στόχος, όμως στα έξι χρόνια που μεσολαβούν μέχρι εκείνον τον Ιούνιο των εξετάσεων υπάρχει λίγος- έστω και ελάχιστος- χρόνος για να διαβάσουμε κάτι διαφορετικό μέσα στην τάξη. Δεν χρειάζεται να είναι ένα μεγάλο σε όγκο σελίδων βιβλίων. Μπορεί να είναι ένα άρθρο από ένα περιοδικό ή ένα site που να έχει σχέση με το μάθημά σας, ένα επιστημονικό κείμενο που θα φέρει τους έφηβους σε επαφή με κάτι νέο, με νέες λέξεις, νέες έννοιες, που θα τα ωθήσει να το ψάξουν λίγο περαπάνω και έξω από την τάξη.

Είστε καθηγητές ξένων γλωσσών; Αφήστε στην άκρη τα εκπαιδευτικά βιβλία και πιάστε λογοτεχνικά γραμμένα στη γλώσσα που διδάσκετε ή ζητήστε από τους γονείς να κάνουν τα παιδιά τους συνδρομητές σε ξένα περιοδικά που απευθύνονται σε παιδιά (όπως τα Anorak, Dot, National Geographic Kids, Eco Kids Planet, J’apprends à lire, Baika, Histoires vraies, Le monde des ados, Das Rad,  Schuss, ¿Qué Tal?, κλπ).

Μπορείτε ακόμα αν θέλετε να διοργανώσετε δράσεις αφήγησης μέσα στο σχολείο και να μας ενημέρωσετε για αυτές με ένα e-mail, ώστε με τη σειρά μας να της ανεβάσουμε κι εμείς στο site και στη FB σελίδα της Κόκκινης Αλεπούς.

Βιβλιογραφία:

Μικρό αλφαβητάρι αφήγησης, Λίλη Λαμπρέλλη εκδ. Πατάκη

Αφήγηση και εκπαίδευση, Τασούλα Τσιλιμένη, εκδ. Επίκεντρο

Παραμύθι και αφήγηση στην Ελλάδα, Μαριάνθη Καπλάνογλου, εκδ. Πατάκη

The Read-Aloud Handbook, Jim Trelease

Storytelling With Children, Nancy Mellon

Storytelling & the Art of Imagination, Nancy Mellon

The Best Storytelling Book Ever! : Promote the Development of Early Literacy, Listening, and Language Skills Using “15” of the Most-Popular Fairy Tales, Storytelling Strategies, and Extension Activities, Jo Browning-Wroe

Science Through Stories : Teaching Primary Science with Storytelling, Jules Pottle , Chris Smith

Storytelling Handbook, Anne Pellowski

Learning to Tell : A Handbook for Inclusive Storytelling, Nicola Grove

Storytelling: Learning handbook, Ana Barroca,‎ Catarina Neto,‎ Cristina Godio,Emilia Szczygielska,‎ Kamila Lasocinska,‎ Maria Toia,‎ Paola Chesi,‎ Peter Fruhmann,‎ Raúl González,‎ Tharrenos Bratitsis,‎ Yvor Broer,‎ Maria Martin.

Διαβάστε ακόμα:

https://www.thethirdwheelteacher.com/why-read-aloud/

https://www.nytimes.com/2017/06/16/magazine/how-to-read-aloud-to-children.html

Η σημασία της αφήγησης: http://www.reachoutandread.org/our-story/importance-of-reading-aloud/

Πανελλήνιος Ομιλος Φίλων Αφήγησης: http://www.pofa.uth.gr/index.php/el/

[amazon_link asins=’014312160X,1907359265,0938756664,1602680825,B01N2XU3T8,1416975985,1905218095,9899926957′ template=’ProductGrid’ store=’alepou-21′ marketplace=’UK’ link_id=’a348c5cd-fb6a-11e7-b421-dbf57a1e2b03′]

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ