Τυχερά ατυχήματα

Συγγραφέας: Soledad Romero Mariño
Εικονογράφηση: Montse Galbany
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+

«Το λάθος … μας δείχνει το δρόμο προς την επιτυχία» (απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου), γι’ αυτό και το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε μπελάδες, ατυχήματα και λάθη που όμως κατέληξαν σε ανακαλύψεις χρήσιμες έως και σωτήριες για την ανθρώπινη ζωή ή σε ανθρώπινες απολαύσεις! Ξεκινώντας από την τυχαία ανακάλυψη του καφέ στην Αιθιοπία, 19 δισέλιδα -αφιερωμένα σε ανθρώπους που έζησαν από το 600 ως τη δεκαετία του ’90 σε όλο τον κόσμο, περιγράφουν – μεταξύ άλλων – την αποτυχημένη δημιουργία της σαμπάνιας Περινιόν, τη λάθος συνταγή που γέννησε το σπίρτο, πώς η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που σερβίρεται… με πατατάκια (!) και τον Φλέμινγκ, ο οποίος έφτασε να σώζει εκατομμύρια ζωές μέχρι σήμερα, γιατί ήταν… απρόσεκτος!

Σε ποιο παιδί δεν αρέσουν οι πειραματισμοί, οι οποίοι καταλήγουν συχνά σε αποτυχία, μέσα από το μάτι ενός μεγάλου. Πόσες φορές δε συμβουλεύουμε τα παιδιά μας να μην είναι απρόσεκτα, ώστε να αποφεύγουν τα ατυχήματα και τα λάθη. Η Soledad Romero Marino μέσα από τα κείμενά της, υπερασπίζεται τα παιδικά (κυρίως) χαρακτηριστικά της φαντασίας, της περιέργειας, της δοκιμής και της τόλμης στηρίζοντάς τα με ιστορικά δεδομένα. Τονίζει την ανατροπή που περιέχουν όλες οι ιστορίες: φαινομενικές αποτυχίες μεταμορφώνονται σε επιδραστικές ανακαλύψεις. Οι ήρωες της Ιστορίας συχνά παρουσιάζονται στα (σχολικά και μη) βιβλία ως κάποιοι αλάνθαστοι που τα παιδιά οφείλουν να θαυμάζουν, αλλά πιθανότατα νιώθουν δύσκολο να φτάσουν. Το βιβλίο αυτό τους φέρνει κοντά μας: είναι και αυτοί άνθρωποι σαν και εμάς, ενίοτε απρόσεκτοι, με άγνοια και με πείσμα.  

H Montse Galbany έχει δημιουργήσει πλήθος εικόνων, σχεδιασμένων με αρκετό ρεαλισμό και πολύ χρώμα. Κάθε δισέλιδο είναι γεμάτο στιγμιότυπα, που άλλοτε δημιουργούν μια σύνοψη της ιστορίας, άλλοτε αποτελούν πηγές χιούμορ και αλλού εξάπτουν την περιέργεια για το κείμενο. Τα πορτρέτα των δημιουργών έχουν πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιμέρους εικονογραφήσεις κάθε τυχερού ατυχήματος.

«Αφιερώματα» στα λάθη είναι δυσεύρετα. Το βιβλίο αυτό λειτουργεί ως σύμμαχος των παιδιών: παρουσιάζει ‘το λάθος’ όχι απλώς σαν «αφετηρία για κάτι εντελώς νέο και εντελώς διαφορετικό» (βλ. Το βιβλίο με τα λάθη), αλλά -κόντρα στα στερεότυπα- καινοτόμα ανακάλυψη και επιτυχία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία