Κείμενο-Εικονογράφηση: Chris Naylor-Ballesteros
Μετάφραση: Λύντη Γαλάτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2026
Ηλικία: 3+, 5+

Πρόκειται για ένα από τα βιβλία της σειράς με τους δύο κολλητούς, Φρανκ (Αλεπού) και Μπερτ (Αρκούδος): “The One Where Bert is Scared of Frogs” (πρωτότυπος τίτλος). Οι φίλοι θέλουν να παίξουν στη λίμνη με το βαρκάκι, αλλά χωρίς το βατραχάκι! Ο Μπερτ τ’ ομολογεί, φοβάται! Ο Φρανκ τον στηρίζει να καταστρώσουν ένα σχέδιο… κουαξεκαρδιστικό!

Το επίκεντρο της ιστορίας είναι ο φόβος, ο οποίος αντιμετωπίζεται διαφορετικά τόσο από το κάθε παιδί, όσο και περνώντας ο καιρός. Ο Μπερτ παραδέχεται τον φόβο του και θέλει να φύγει μακριά. Ο Φρανκ επιλέγει να είναι το στήριγμα του φίλου του, αλλά και ντρέπεται που φοβάται. Η αποκάλυψη του κοινού φόβου της ομάδας, κάνει και τους δυο πιο δυνατούς. Το μήνυμα τελικά είναι ξεκάθαρο: αντιμετωπίζω τον φόβο μου και τον ξεπερνώ, καλύτερα με φίλους, παρά μόνος. Αξιοσημείωτη η παντελής απουσία ενηλίκων, περνώντας το μήνυμα της αυτάρκειας και της αυτενέργειας από μικρή ηλικία, μακριά από τις συμβουλές και νουθετήσεις των μεγάλων.

Κάτι που ενώ διαπνέει και το κείμενο, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρο από την εικονογράφηση είναι η αίσθηση της πλήρους αποδοχής των παιδικών φόβων, όσο «παράλογοι» ή αλλόκοτοι και αν φαίνονται. Το ότι ένας τόσο ογκώδης αρκούδος φοβάται ένα τόσο μικρό βατραχάκι σίγουρα θα ξενίζει ένα παιδί, που μάλλον το ανάποδο θα νιώθει για αυτά τα ζώα, πόσω μάλλον παρατηρώντας την έκφραση του βατράχου, όλο χαμόγελο και ‘ανάγκη’ για παρέα και παιχνίδι με τους δυο φίλους. Ξεφυλίζοντας για δεύτερη και Τρίτη φορά, χαμόγελο φέρνει η αμήχανη έκφραση του (υποτίθεται θαρραλέου) Φρανκ κάθε φορά που υπάρχει βατραχάκι στο πλάνο!

Πόσο εύκολα μπορούν τα μικρά παιδιά να καταλάβουν ότι οι φόβοι αντιμετωπίζονται καλύτερα με φίλους, προσπάθεια και γέλιο; Από τους ενήλικες, δύσκολα. Από τον Φρανκ και τον Μπερτ, πολύ πιθανό!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Μεγάλα όχι για μικρά παιδιά 4-7 ετών

Η Χριστίνα Ρασιδάκη είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος ανατροφής και διαπαιδαγώγησης με πολυετή εμπειρία στον χώρο της συμβουλευτικής γονέων. Μέσα

Οικογένεια Λεμονή

Η ιστορία μας ξεκινά με την αναγέννηση της φύσης μετά «τον θάνατο»: Τα κουκουνάρια που έσκασαν από μια μεγάλη φωτιά