Βιβλία αυτοβελτίωσης για παιδιά

Με αφορμή την ανάγνωση δύο παιδικών βιβλίων, Το πρόβλημα με τα προβλήματα (εκδ. Επόμενος Σταθμός) και το Να είσαι ο εαυτός σου (εκδ. Μεταίχμιο), αλλά και αρκετά βιβλία που κυκλοφόρησαν το τελευταίο εξάμηνο, αναρωτήθηκα ξανά και ξανά αν θα μπορούσαμε να ονομάσουμε κάποια συγκεκριμένα βιβλία, βιβλία αυτοβελτίωσης για παιδιά.

Οι σκέψεις μου για τα παραπάνω βιβλία (τις βρίσκετε εδώ και εδώ) βασίζονταν ουσιαστικά στην παρατήρηση ότι κάποιες από τις κυκλοφορίες της πρόσφατης εκδοτικής παραγωγής δε θυμίζουν σε τίποτα παλαιότερα βιβλία τα οποία μιλούν για τη διαχείριση των συναισθημάτων που βιώνουν τα παιδιά, ούτε και συμπεριφορικά βιβλία που θα μάθουν στο παιδί ποιο είναι το σωστό και το «λάθος». Τα βιβλία στα οποία αναφέρομαι πατούν σε μία αρκετά διαφορετική λογική που θέλει να φέρει τα παιδιά κοντά σε ένα νέο τρόπο αντίληψης της ζωής και του εαυτού τους. Οι συγγραφείς των βιβλίων αυτών θέλουν να δείξουν στα παιδιά πώς να εστιάσουν σε έναν άλλο τρόπο κατανόησης της καθημερινότητάς τους και των ζητημάτων που καλούνται να αντιμετωπίσουν και δε γνωρίζουν πώς. Πρόκειται για βιβλία που θέλουν να μεταφέρουν μια νέα οπτική για το πώς μπορούν να υπάρχουν στον κόσμο, να διαχειρίζονται τις ίδιες τους τις σκέψεις και τον εαυτό τους και πώς να μάθουν να τον εμπιστεύονται. Έννοιες εσωτερικές που δε γίνονται εύκολα κατανοητές από τα παιδιά, ούτε αποτελούν συχνά σημείο συζήτησης και διαλόγου.

Τα βιβλία τα οποία εντάσσονται σε αυτή την άτυπη κατηγορία είναι κατά κύριο λόγο μεταφρασμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι η αυτοβελτίωση ως νέα τάση και τρόπος ζωής προέρχεται από το εξωτερικό και τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μεγάλη άνθηση και στην Ελλάδα, με δεκάδες νέες εκδόσεις, σεμινάρια και πολλά άλλα. Φαίνεται, λοιπόν, πως υπάρχει μια ανανέωση των θεμάτων με τα οποία καταπιάνονται οι συγγραφείς παιδικών βιβλίων, οι οποίοι καλούνται να βρίσκονται σε άμεση επαφή με την πραγματικότητα και τις ανάγκες των αναγνωστών κάθε ηλικίας.

Πάμε να δούμε πιο αναλυτικά μερικά από τα βιβλία που διαβάσαμε αλλά, σίγουρα, μπορείτε να βρείτε πολλά ακόμη αντίστοιχα στα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Το πρόβλημα με τα προβλήματα, Rachel Rooney, εικ. Zehra Hicks, μτφρ. Ιφιγένεια Παπούλη, εκδ. Επόμενος Σταθμός.
Για το βιβλίο αυτό συζητήσαμε αναλυτικά εδώ, και ήταν η πρώτη φορά που αναρωτήθηκα για αυτή την μη ξεκάθαρη κατηγορία παιδικών βιβλίων. Ένα πολύ ενδιαφέρον και όμορφο βιβλίο που θα δώσει στους αναγνώστες μια νέα οπτική για το τι πραγματικά είναι ένα πρόβλημα!

Να είσαι ο εαυτός σου, Peter Reynolds, μτφρ. Μάρω Ταυρή, εκδ. Μεταίχμιο
Το 2ο βιβλίο που ήρθε στα χέρια μου και μίλησα για αυτό εδώ, ένα βιβλίο που ενθάρρυνει την αναζήτηση του εαυτού, με το υπέροχο κείμενο του Peter Reynolds, σε μετάφραση της Μάρως Ταυρή. Μια ιστορία που πρέπει, σίγουρα, να διαβαστεί!

Πιστεύω στον εαυτό μου, Filliozat Isabelle & Virginie Limousin, εικ. Eric Veille, μτφρ. Κέλλυ Δημοπούλου, εκδ. Παπαδόπουλος.
Ένα εξαιρετικό, εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά. Μέσα από τρεις ιστορίες, η συγγραφέας μεταφέρει κάποιες πιθανές καθημερινές δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σχεδόν κάθε παιδί στη διάρκεια της ζωής του. Πώς μπορεί όμως να έρθει αντιμέτωπο με αυτές, να τις κατανοήσει σε βάθος και να αλλάξει την οπτική του πάνω σε αυτές; Μέσα από διασκεδαστικούς διαλόγους, οι ήρωες του βιβλίου μάς δείχνουν όλες τις λύσεις και τη διαδικασία που πέρασαν για να ξεπεράσουν τον εαυτό τους. Το βιβλίο ανήκει στη σειρά «Θετική γονεϊκότητα» και έχει να μεταφέρει μια σπουδαία οπτική και στους ίδιους τους γονείς.

Πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, Keilly Swift, εικ. James Gibbs, μτφρ. Νοέλα Ελιασά, εκδ. Διόπτρα
Ένα σπουδαίο βιβλίο για παιδιά από 8 ετών και άνω που καταπιάνεται με τις δεξιότητες της ζωής. Το βιβλίο αυτό βοηθάει τον αναγνώστη να ανακαλύψει την προσωπικότητά του, να κατανοήσει τι είναι η διαίσθηση, πώς να επιλύσει προβληματικές καταστάσεις, να εκφραστεί και να έρθει σε επαφή με όλες αυτές τις σημαντικές και συχνά ακατανόητες πλευρές του εαυτού.

Η δύναμη του ενός, Trudy Ludwig, Mike Curato, μτφρ. Ηλιάνα Αγγελή, εκδ. Κλειδάριθμος
Μια ιστορία με σκοπό να ενθαρρύνει και να ενδυναμώσει τα παιδιά. Το μικρής έκτασης κείμενο έρχεται να υπογραμμίσει μερικές σημαντικές ποιότητες και αξίες της ζωής. Η καλοσύνη, η δικαιοσύνη, η αλλαγή είναι κάποιες από αυτές που αναφέρονται στην ιστορία, μια ιστορία που ανοίγει ένα τεράστιο πεδίο συζήτησης μεταξύ ενήλικα και παιδιού.

Ο κόσμος χρειάζεται πάντα να δίνεις πάντα τον καλύτερό σου εαυτό, Joanna Gaines, ει. Julianna Swaney, μτφρ. Μαρία Παπαγιάννη, εκδ. Καλέντης
Μια ιστορία φόρος τιμής στην διαφορετικότητα, την αξία του κάθε ανθρώπου, την ομαδικότητα και τον σεβασμό προς τον άλλο. Με έμμετρο λόγο, η συγγραφέας τονίζει μέσα από το βιβλίο της τα σημεία που κάνουν διαφορετικό έναν άνθρωπο από κάποιον άλλο, ενθαρρύνοντας τους αναγνώστες να σεβαστούν αυτή τη διαφορετικότητα σε όλους τους ανθρώπους γύρω τους.

Το δώρο του παππού μου, Lumbers Fiona, μτφρ. Χλόη Παπαδοπούλου, εκδ. Ποταμός
Ένα υπέροχο βιβλίο για κάθε παιδί και ενήλικα, για το οποίο μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά την κριτική που είχαμε κάνει εδώ.

Η ζωή είναι…, Ame Dyckman, εικ. Cori Doerrfeld, μτφρ. Λύντη Γαλάτη, εκδ. Διόπτρα
Με τι λόγια να εξηγήσεις στα παιδιά τι είναι η ζωή και πόσο περίεργη, όμορφη ή απρόσμενη μπορεί να είναι κάποιες φορές; Σε αυτό το βιβλίο η ζωή παίρνει τη μορφή ενός πλάσματος και μέσω αυτής της προσωποποίησης, η συγγραφέας μεταφέρει στα παιδιά όλα τα σπουδαία χαρακτηριστικά της.

Μάστορας συγγνώμης, Μάρω Σφακιανοπούλου, εικονογράφηση Βασίλης Κουτσογιάννης, εκδ. Καλέντης
H Mάρω Σφακιανοπούλου γράφει μία τρυφερή ιστορία με πρωταγωνιστή των μάστορα της συγγνώμης! Μέσα από το βιβλίο της δίνει στα παιδιά την αφορμή να σκεφτούν για την αξία της συγγνώμης στη ζωή μας αλλά και την αξία όλων αυτών που δεν φτιάχνονται απλά με μία συγγνώμη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βιβλία γνώσεων για το σύμπαν

Το σύμπαν είναι κάτι που πάντα εξιτάρει τα παιδιά. Ισως το ότι είναι άγνωστο σε αυτά και μοιάζει αχανές – που είναι – είναι που τα κάνει να αναζητούν σε βιβλιοθήκες και βιβλιοπωλεία ανάλογης θεματολογίας βιβλία. Το σημερινό άρθρο παρουσιάζει ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά τρία παιδικά βιβλία γνώσεων για το διάστημα και το σύμπαν, γενικότερα. Είναι και τα τρία αξιόλογα, από διαφορετικούς εκδοτικούς οίκους και (σχεδόν) για όλο το ηλικιακό φάσμα της ανήλικης ζωής: από την προσχολική ηλικία μέχρι και το Λύκειο (ή και για μετά την ενηλικίωση θα έλεγα!), καθένα με τις χάρες του!

Εσένα ποια είναι η γνώμη σου;

Τα παιδιά αποκτούν τη δική τους στήλη! Γράψε μας την κριτική σου για τα βιβλία που διαβάζεις και εμείς θα τη δημοσιεύσουμε. Γιατί η γνώμη σου μετράει!