What if

Συγγραφέας: Samantha Berger
Εικονογράφος: Mike Curato
Εκδόσεις: Little, Brown Books for Young Readers
Χρονιά έκδοσης: 2018
Ηλικίες: 3+, 5+

Φαντάσου ένα μικρό κορίτσι που του αρέσει να ζωγραφίζει ιστορίες με δράκους, μονόκερους, ουράνια τόξα και άλλα τέτοια. Και ένα πρωί το μολύβι της εξαφανίζεται… Tι θα κάνει τώρα, πώς θα φτιάξει τις ιστορίες της; Μπορεί άραγε να διπλώσει χαρτί και να φτιάξει μονόκερους; Να σχηματίσει έναν ήλιο ξεφλουδίζοντας τον τοίχο ή να πάρει χώμα και πέτρες για να φτιάξει ήλιο και πλανήτες; Φύλλα για να σχηματίσει δράκους, κοχύλια και άμμο για να στήσει κάστρα; Να στήσει παιχνίδια και ιστορίες με το φως και τις σκιές και αν ούτε καν αυτό, μπορεί να χορέψει για να διηγηθεί τις ιστορίες της; Και όσο έχει το μυαλό της θα υπάρχουν πάντα ιστορίες να ψάχνει και να βρίσκει.

Όλα ξεκίνησαν όταν μια πλημύρα ανάγκασε τον εικονογράφο Mike Curato να εγκαταλείψει το σπίτι του, έχοντας μόνο το σκύλο του και το μπλοκ σχεδίου του. Δεν άλλαζε όμως το γεγονός ότι ήταν στη μέση ενός μεγάλου project και αναγκάστηκε να δει τη ζωή αλλιώς. Απλά υλικά, όπως κουκουνάρια, χαρτί που έχει πάει στον κάδο ανακύκλωσης, οι κροκέτες του σκύλου έγιναν καλλιτεχνικά υλικά και μέσο έκφρασης. Κάπως έτσι γεννήθηκε το «What if» και στις σελίδες του βρίσκεις όμορφο κορίτσι με μωβ μαλλιά και τις προσπάθειες του ίδιου του Mike Curato να παίξει με άμμο, κοχύλια, χώμα, αναδιπλούμενο χαρτί, φύλλα και βότσαλα. Ευφάνταστη εικονογράφηση, σύντομο αλλά ποιητικό το κείμενο της Samantha Berger και το μήνυμα ξεκάθαρο: δεν υπάρχουν περιορισμοί στο τρόπο έκφρασης της δημιουργικότητας και των συναισθημάτων. Μόνος περιορισμός το μυαλό και η φαντασία. Ένα βιβλίο σαν το «What if» το λέει ξεκάθαρα στο παιδί: δεν υπάρχουν περιορισμοί στο πως θα εκφραστείς, ο μόνος περιορισμός είναι στο μυαλό και τη φαντασία σου και ο καθένας έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

*Γράφει η Μαριάννα Γιαννουλάκη, μέλος του Συλλόγου Πελαργός

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.