Ανακοινώθηκαν το πρώι της Πέμπτης τα βιβλία που ξεχώρισε φέτος η ομάδα ειδικών της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας του Μονάχου και περιλαμβάνονται στον ετήσιο έγκριτο κατάλογο White Ravens. Διακόσια δεκαέξι παιδικά και εφηβικά βιβλία από περισσότερες από 62 χώρες και σε 44 γλώσσες επιλέχτηκαν από την ομάδα ειδικών, η οποία όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος επικεντρώθηκε σε τίτλους που μπορεί να ενδιαφέρουν το διεθνές κοινό λόγω της λογοτεχνικής και εικονογραφικής τους ποιότητας ή/και των θεμάτων που πραγματεύονται.
Από την Ελλάδα τα βιβλία που τιμήθηκαν με αναγραφή στον σημαντικό αυτόν κατάλογο είναι τα “Εχω δικαίωμα; Έχω δικαίωμα!” των Πάνου Χριστοδούλου και Στέλλας Στεργίου (εκδ. Μικρή Σελήνη), “Δρ. ΠΑΠ: η ζωή του πρωτοπόρου γιατρού Γ.Ν. Παπανικολάου” του Πέτρου Χριστούλια (εκδ. Παπαδόπουλος), “Ποτέ πιο πριν” του Μάνου Κοντολέων (εκδ. Πατάκη), το “Κανονικά” των Μαρία Λυκάρτση και Ντανιέλα Σταματιάδη, “Ποιήματα για παιδιά” της Μαρίνας Καδή-Μιχαηλίδου σε εικονογράφηση Ρένιας Μεταλληνού (εκδ. Καλέντη) και το “Το κοτσύφι” της Φωτεινής Στεφανίδη (εκδ. Καλειδοσκόπιο).
Το φετινό εξώφυλλο του καταλόγου κσομεί έργο του Ισπανού Ximo Abadía, εικονογράφου του βιβλίου «Khat. Journal d’un réfugié» (La Joie de lire, 2022, φωτογραφία αριστερά), ένα βιβλίο που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των White Ravens το 2023. Το έργο που συνοδεύει τον κατάλογο των Ravens για το 2024 δείχνει ένα λευκό κοράκι να κάθεται στην κορυφή μιας σκηνής σε σχήμα βιβλίου. Μέσα, ένα νεαρό κορίτσι διαβάζει υπό το φως του φεγγαριού μόνη της. Μόνη της, αλλά προστατευμένη και εντελώς απορροφημένη στο διάβασμά της. Αυτή η υποβλητική εικόνα αποτυπώνει με τον πιο όμορφο τρόπο τη σημασία της ανάγνωσης, το πόσο ξεχωριστή είναι και πόση ικανοποίηση λαμβάνει ο άνθρωπος – μικρός ή μεγάλος – από την ανάγνωση ενός βιβλίου.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Βιβλιοθήκη Νεότητας του Μονάχου είναι η μεγαλύτερη βιβλιοθήκη παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1949 από τη Jella Lepman και φιλοξενείται στο Κάστρο Blutenburg στο Μόναχο της Γερμανίας από το 1983. Κάθε χρόνο, από το 1993 και μετά, ειδικοί συνεργάτες της βιβλιοθήκης επιλέγουν ως επιμελητές των γλωσσικών τομέων της από την παγκόσμια παραγωγή της κάθε χρονιάς τα βιβλία εκείνα που θεωρούν ότι πρέπει να αναδειχθούν και να γίνουν γνωστά σε όλον τον κόσμο. Η λίστα με τα αυτά βιβλία ονομάζεται Κατάλογος White Ravens και παρουσιάζεται κατά τη διάρκεια της Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης τον Οκτώβριο και τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς στη Μπολόνια της Ιταλίας στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου. Τα βιβλία που συμπεριλαμβάνονται στον Κατάλογο White Ravens αξίζουν την παγκόσμια προσοχή λόγω των θεμάτων τους και των εξαιρετικών και συχνά καινοτόμων καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών στυλ και σχεδιασμού τους.