
Κείμενο: Ελένη Ανδρεάδη
Εικονογράφηση: Μαίρη Καλαμπαλίκα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2025
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+, 12+
Έχετε όρεξη για παραμύθια; Όχι όμως όπως τα γνωρίζετε. Θα συναντήσουμε τους γνωστούς μας ήρωες, αλλά κάπως αλλιώς. Για παράδειγμα, τα τρία γουρουνάκια μετατρέπονται σε τρία πουλάκια, που φτιάχνουν τα σπιτάκια τους από σκουπίδια που είναι πεταμένα στη φύση. Η Κοκκινοσκουφίτσα ζει στην Αφρική και τον λύκο αντικαθιστά ένα έντρομο λιοντάρι, που φοβάται τον κυνηγό που έχει αποδεκατίσει όλη τη σαβάνα. Η μικρή γοργόνα, μαζί με τον πρίγκιπα σύμμαχο, αντιμετωπίζουν τη ρύπανση του βυθού. Η Χρυσομαλλούσα μετετρέπεται στον Μαυρομάλλη, ένα Ινουίτ αγόρι και οι αρκούδες σε πολικές που κινδυνεύουν από το λιώσιμο των πάγων. Τέλος, ο Τζακ με τα φασόλια του φυτεύει μια τεράστια πολυκατοικία, για να διδάξει σεβασμό στα ζώα και το περιβάλλον. Όπως καταλάβαμε, το Και Ζήσαμε Καλύτερα εννοεί ότι πράγματι οφείλουμε να ζήσουμε καλύτερα, ακόμα και αν είναι μέσα από τα παραμύθια.
Η Ελένη Ανδρεαδέλη παίρνει τα κλασικά παραμύθια που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε και τους δίνει μια αύρα οικολογική, χωρίς να αλλοιώνει σοβαρά τη δομή τους. Αν υποπίπτει σε κάποιον διδακτισμό, είναι τόσο-όσο και σίγουρα είναι λειτουργικός σε ένα βιβλίο με ξεκάθαρο μήνυμα και προσανατολισμό. Μιλά για πολύ σημαντικά θέματα: τα σκουπίδια και τα πλαστικά και το πόσο κακό κάνουν σε χλωρίδα και πανίδα, τον κίνδυνο των λαθροκυνηγών σε προστατευόμενες περιοχές, την υπεραλιεία και την θαλάσσια ρύπανση, την υπερθέρμανση του πλανήτη και την αστικοποίηση. Σοφά, τοποθετεί τους χαρακτήρες της σε όλον τον πλανήτη, από την αφρικανική σαβάνα μέχρι τους πάγους του αρκτικού κύκλου, ώστε να μεταδώσει στα παιδιά την οικουμενικότητα των κινδύνων αλλά και της οικολογικής συνείδησης.
Οι περιπέτειες στις ιστορίες δεν αλλάζουν σημαντικά, ώστε ο μικρός αναγνώστης να μπορεί να ακολουθεί τον ήρωα που αγαπά άνετα σε μια εναλλακτική πορεία. Είναι ένα βιβλίο ωραίο, καλογραμμένο και πλούσιο σε λεξιλόγιο και ιδέες. Είναι επίσης μια πολύ ωραία έκδοση, σκληρόδετη και βαριά, που μοιάζει λίγο με παλιό βιβλίο παραμυθιών και που στέκεται όμορφα σε μια βιβλιοθήκη. Μη σας περιορίσει το ηλικιακό φάσμα: παρότι παραμύθια, δεν είναι παραμυθάκια· διαβάζονται πολύ άνετα από μεγάλη ηλικιακή γκάμα παιδιών. Εγώ θα τα τοποθετούσα να διαβάζονται ευχάριστα σε ηλικίες από 4 έως 12 ετών.
Άφησα τελευταία την εξαιρετική εικονογράφηση, που πραγματικά έδωσε ζωή σε όλο το βιβλίο. Είναι γεμάτο επιλογές ευφυείς και συναρπαστικές, πολύ ταιριαστές όμως με το κείμενο και το ύφος των ιστοριών, εικονογραφώντας ουσιαστικά χωρίς να το καπελώνουν. Η Μαίρη Καλαμπαλίκα μας δίνει χρώματα έντονα, χαρακτήρες ολοζώντανους και ενδιαφέροντες, μερικές φορές η εικονογράφησή της φλερτάρει με το όριο του κόμικ αλλά με μια ισορροπία μοναδική, χωρίς να το ξεπερνά ποτέ. Γενικά, εικονογράφηση και κείμενο συνδυάζονται ιδανικά, μεγιστοποιώντας την εμπειρία της ανάγνωσης.
Το Και Ζήσαμε Καλύτερα είναι μια πολύ ωραία αφορμή για να ενδιαφερθούν τα παιδιά για την οικολογία και την ευζωία του πλανήτη μας. Ο τρόπος που είναι δοσμένες οι περιπέτειες τραβά την προσοχή και ιντριγκάρει τον αναγνώστη να ανακαλύψει το κατά πόσο αυτά τα παραμύθια βασίζονται δυστυχώς στην πραγματικότητα.


