Αγριολούλουδα


Δημιουργός: Liniers
Μετάφραση: Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+, 9+

Τρία κορίτσια βρίσκονται παγιδευμένα σε ένα ερημονήσι, μετά την πτώση ενός αεροσκάφους. Οι τρείς τους ξεκινούν να εξερευνούν το μυστηριώδες νησί. Εκεί συναντούν πανέμορφα αγριολούλουδα που μιλάνε, πιθήκους στο μέγεθος της παλάμης τους και δράκους σαν αυτούς των παραμυθιών που αγαπούν να κατασπαράζουν… αγριολούλουδα! Αλλά τελικά μήπως κι εκείνες είναι αγριολούλουδα;

Ο Liniers, μετά το “Καληνύχτα, πλανήτη“, δημιουργεί ένα εξαιρετικό βιβλίο, που υμνεί τη φαντασία, το ελεύθερο παιχνίδι αλλά και τους αδελφικούς δεσμούς. Κι αν οι παραπάνω λόγοι για τη δημιουργία αυτού του βιβλίου δεν ήταν αυτοί εξαρχής – μιας και η ιστορία είναι εμπνευσμένη από μια φωτογραφία των τριών κοριτσιών του μπροστά στη ζούγκλα του Γιουκατάν, στο Μεξικό – ο Αμερικανοαργεντίνος δημιουργός μας προσφέρει μια πολύ έντονη, πολύ ζωντανή, εξαιρετικά διασκεδαστική ιστορία, γεμάτη χρώματα, περιπέτεια, ανατροπές και χιούμορ.

Τα καρέ του, άλλοτε μεγάλα όσο μια σελίδα ή και δύο, άλλοτε μικρά και το ένα δίπλα στο άλλο, καθοδηγούν την εξέλιξη της ιστορία του. Τρία καρέ που ζουμάρουν στο νησί, σαν ξεκίνημα κινηματογραφικής ταινίας, ανοίγουν το βιβλίο και βάζουν τον αναγνώστη κατευθείαν στην πλοκή. Η αρχή του είναι πολύ δραματική: η συντριβή ενός αεροσκάφους, τρία μικρά σε ηλικία κορίτσια που καλούνται να επιζήσουν σε αυτό το απομονωμένο νησί. Τα κορίτσια όμως δεν είναι χτυπημένα και η εξερεύνηση ξεκινά.

Ο δημιουργός φροντίζει από την αρχή να μας ξεκαθαρίσει πως τα κορίτσια της ιστορίας – όπως και κάθε παιδί – είναι είναι πανέμορφο αγριολούλουδο. Το κάνει με την εικονογράφηση στη φόδρα του βιβλίου, στη αρχή και στο τέλος, εκεί που ως άλλο βιβλίο βοτανολογίας, περιλαμβάνει ανάμεσα στα δεκάδες είδη αγριολούλουδων και τις ηρωίδες του. Την εικονογραφική αυτή παρομοίωση τη χρησιμοποιεί για να τονίσει το άγριο του χαρακτήρα των παιδιών, αυτό που τους επιτρέπει να δοκιμάσουν όρια, να παίξουν χωρίς κανόνες και να ζήσουν – έστω και στη φαντασία τους – τις πιο επικές περιπέτειες.

Τα έντονα χρώματα, τα λουλούδια που μιλάνε (αναφορά στην “Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων“), οι περίεργοι μικροσκοπικοί χιμπατζίδες και οι δράκοι που βγάζουν καπνό από τα ρουθούνια τους αποτελούν όλα μέρος της ιστορίας, μιας ιστορίας που δεν έχει μια τυπική αρχή, μέση και τέλος, μια ιστορία στην οποία πολύ γρήγορα ο ενήλικας αναγνώστης θα αναγνωρίσει τη μνεία στο άναρχο παιχνίδι που οδηγείται από την οργιώδη παιδική φαντασία. Από την αλλη, το παιδί αναγνώστης, γυρνώντας τις σελίδες και αφού έχει καταβροχθίσει την ιστορία, θα αντιληφθεί ίσως τις ομοιότητες που έχει αυτή με τη δική του καθημερινότητα.

Αν σε κάθε βιβλίο εμείς οι ενήλικες αναζητούμε το “γιατί;” και το “σε τι αναφέρεται” και το “πιο είναι το νόημά του”, τα παιδιά αναγνώστες αρκούνται σε αυτό που τους δίνει ο δημιουργός, γιατί ξέρουν πολύ καλύτερα από εμάς πώς ζούν τη ζωή τους, πώς βιώνουν τα συναισθήματά τους και πώς δομούν τις σχέσεις τους. Ένα καταπληκτικό βιβλίο, πολύ απλό στην ιδεά του, αλλά τόσο δυνατό και ουσιαστικό. Αναζητήστε το!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το άγριο βιβλίο

Το καλοκαίρι του 13χρονου Χουάν εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο. Και σαν να μην έφταναν οι τσακωμοί των γονιών

Εμείς

Το «εμείς» μιας σχέσης ανθεκτικής σε όλες τις συνθήκες, ενός δεσμού που δεν καταλήγει σε δεσμά, μιας αγάπης χωρίς προϋποθέσεις,