Χριστίνα Παπαδοπούλου

Η στήλη “Ενα βιβλίο μια φορά” φιλοξενεί ανθρώπους από τον χώρο του παιδικού βιβλίου που γράφουν στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό τους αγαπημένο παιδικό βιβλίο, που διάβαζαν όταν ήταν ήταν εκείνοι παιδιά. Η Χριστίνα Παπαδοπουλου, εκδότρια και υπεύθυνη του παιδικού βιβλίου στις εκδόσεις Παπαδόπουλος, γράφει για τα βιβλία εκείνα που αποτέλεσαν τη μαγιά ώστε να εξελιχθεί σε δεινή αναγνώστρια.

*Επιμέλεια στήλης: Ζωή Κοσκινίδου

Ως μικρό παιδί με θυμάμαι να ρουφάω τις Ιστορίες με τη Λιλίκα του Βέλγου συγγραφέα Gilbert Delahaye*, με μάγευε αυτή η ρεαλιστική και τόσο τρυφερή εικονογράφηση. Υπήρχε και μια σειρά της Άγκυρας, την ίδια εποχή πρέπει να ‘ταν , με τις περιπέτειες του μικρού Θωμά που λάτρευα επίσης. Ε, μετά έπιασα Ζέη, Σωτηρίου, το Ένα παιδί μετράει τ άστρα του Μενέλαου Λουντέμη. Μερικά πολύ αγαπημένα αριστουργήματα της ξένης λογοτεχνίας όπως το Η όμορφη πορτοκαλιά μου του Jose Mauro de Vasconcelos, Το γαλάζιο κύπελλο της Tomiko Inui, το Ένα δέντρο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν της Betty Smith. Τα περισσότερα βιβλία μου δημιουργούσαν τρομερή συγκίνηση, ταυτιζόμουν πλήρως με τους ήρωες, τα ζούσα κανονικά! Ακόμα θυμάμαι την ικανοποίηση που ένιωθα. Τα βιβλία ήταν και θα είναι το καταφύγιό μου.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί. Σήμερα, o πολυβραβευμένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος γράφει για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και την αγάπη που έχει στο έργο του.

Μαριάννα Ψύχαλου

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί. Σήμερα, η Μαριάννα Ψύχαλου των εκδόσεων Μικρή Σελήνη μιλάει για το Θησαυρό της Βαγίας της Ζωρζ Σαρή και πώς ένα βιβλίο κλασικό μπορεί να αποτελέσει γέφυρα ανάμεσα στις γενιές.

Αναστασία Λαμπρία

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί. H εκδότρια του Ποταμού, η Αναστασία Λαμπρία, μιλάει για την Τζέιν Έιρ της Σαρλότ Μπροντέ.