Διαβάζω Δυνατά 2023

Φτάσαμε αισίως στην έκτη χρονιά της καμπάνιας ενθάρρυνσης της μεγαλόφωνης ανάγνωσης «Διαβάζω Δυνατά», μια δράση που σχεδίασε και εκπονεί το ηλεκτρονικό περιοδικό για το παιδικό βιβλίο Κόκκινη Αλεπού. Κάθε χρόνο, την 1η Φεβρουαρίου, γιορτάζουμε τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις και διαβάζουμε δυνατά στο σπίτι, στο σχολείο, στο πάρκο, στο βιβλιοπωλείο, στη βιβλιοθήκη. Η ετήσια καμπάνια, που ξεκίνησε το 2018, έχει μοναδικό στόχο να γνωρίσει στο κοινό – γονείς, φροντιστές, εκπαιδευτικούς – τα οφέλη που έχουν οι μεγαλόφωνες αναγνώσεις στα παιδιά, από τη βρεφική τους ήδη ηλικία έως και μετά την εφηβεία.

Τι είναι το “Διαβάζω Δυνατά”

Η εκστρατεία στοχεύει να γίνει ευρέως γνωστή η πρακτική των μεγαλόφωνων αναγνώσεων στα παιδιά, από τους γονείς, τους φροντιστές και τους εκπαιδευτικούς τους. Tα οφέλη των μεγαλόφωνων αναγνώσεων είναι πλέον λίγο πολύ γνωστά, οι δε επιστημονικές έρευνες που μιλούν για το πόσο βοηθάει στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εγκεφάλου η μεγαλόφωνη ανάγνωση από τη βρεφική κιόλας ηλικία πληθαίνουν χρόνο με τον χρόνο. Τα επτά πιο βασικά οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης είναι: βοηθάει στην εκμάθηση της γλώσσας και στον εμπλουτισμό του λεξιλογίου, εξάπτει τη φαντασία, βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν κριτική σκέψη, να μένουν συγκεντρωμένα, προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο να μπορούν τα παιδιά να εξερευνήσουν άγνωστα σε εκείνα δυνατά συναισθήματα, χτίζοντας παράλληλα την ενσυναίσθηση και το πιο σημαντικό προσφέρει στιγμές ψυχαγωγίας και ευκαρίες να αναπτύξουν δεσμούς με τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς.

Το εικαστικό της αφίσας

Κάθε χρόνο – με εξαίρεση το 2021 – «τρέχει» διαγωνισμός για την ανάδειξη του έργου που θα “ντύσει” την καμπάνια. Ζητείται μέσω του περιοδικού και των Μέσων Κοινωνικής του Δικτύωσης, από εικονογράφους, εικαστικούς, designers, comic artists, φοιτητές σχολών Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν το εικαστικό που θα συνοδεύσει την καμπάνια της Κόκκινης Αλεπούς. Το θέμα αυτού του διαγωνισμού ήταν το ταξίδι με οδηγό τη φαντασία μας όταν κάποιος μας διαβάζει δυνατά! Φέτος ο διαγωνισμός μας έκρυβε μια μεγάλη έκπληξη, καθώς ήταν ο πρώτος στον οποίο όχι μόνο είχαμε πολλές συμμετοχές, αλλά είχαμε τη χαρά να δούμε και να κρίνουμε πολύ καλά και άρτια έργα, πράγμα που δυσκόλεψε αρκετά το έργο της επιτροπής.

Μέσα από τον φετινό διαγωνισμό αναδείχτηκε νικήτρια η comic artist και εικονογράφος Στέλλα Στεργίου (O μικρός πρίγκιπας, Το καπλάνι της Βιτρίνας, Κλεμμένα Αυτιά, Στο δάσος, Έχω δικαίωμα; Εχω δικαίωμα!, συνεργασία με το περιοδικό Μπλε Κομήτης, κ.ά). Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, το εικαστικό της Στέλλας Στεργίου, που πήρε τη μορφή της αφίσας χάρη στη δουλειά της γραφίστριας Τατιάνας Κοντούλη, θα φιγουράρει τόσο στη φωτογραφία εξωφύλλου στη σελίδα της Κόκκινης Αλεπούς στο Facebook, όσο και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούμε (ΙnstagramTwitterTikTok). Η αφίσα μπορεί να εκτυπωθεί και χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να γιορτάσει μαζί μας το «Διαβάζω Δυνατα» στο σπίτι, στο σχολείο, στο βιβλιοπωλείο ή στη βιβλιοθήκη. Μέρος του εικοαστικού της Στέλλας Στεργίου έγινε και σελιδοδείκτες που σύντομα θα μπορείτε να βρείτε σε αγαπημένα βιβλίοπωλεία της Αθήνας και της επαρχίας.

10 λεπτά την ημέρα αρκούν!

Δέκα λεπτά μεγαλόφωνης ανάγνωσης την ημέρα είναι όμως αρκετά; Δέκα λεπτά την ημέρα είναι 60 ώρες τον χρόνο. Και δε φαντάζεστε πόσα οφέλη έχουν αυτά τα δέκα λεπτά σε ένα παιδί: ειδικά τα τρία πρώτα και πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής του τού δίνουν τις βάσεις που χρειάζεται για να μάθει να μιλάει, να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του, να μάθει να αναγνωρίζει τις λέξεις όταν τις βλέπει τυπωμένες ή γραμμένες, να αγαπά το διάβασμα και να το βλέπει σαν κάτι που το κάνει ευτυχισμένο όχι σαν αγγαρεία, ενώ – φυσικά – μέσω της μεγαλόφωνης ανάγνωσης και της ώρας που περνάει με τον γονιό του αναπτύσει ισχυρούς δεσμούς.

Ποιος μπορεί να διαβάσει δυνατά;

Η εκστρατεία Διαβάζω Δυνατά για την ενθάρρυνση της μεγαλόφωνης ανάγνωσης μπορεί και θέλουμε να υιοθετηθεί από όλους: γονείς στα σπίτια, εκπαιδευτικούς στην τάξη, να μπει στις βιβλιοθήκες και στα βιβλιοπωλεία, τους φυσικούς χώρους των βιβλίων. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να διοργανώσει δράσεις μεγαλόφωνων αναγνώσεων για τα παιδιά ή τους μαθητές, τα παιδιά που επισκέπτονται βιβλιοπωλεία ή βιβλιοθήκες. Πώς; Κατεβάστε την αφίσα, τυπώστε την, αναρτήστε την σε βιτρίνες, πόρτες και τοίχους τάξεων, μιλήστε για αυτή σε γονείς και φροντιστές και κυρίως διαβάστε δυνατά στα παιδιά ακόμα και δέκα λεπτά την ημέρα.

Τη φετινή αφίσα μπορείτε να την κατεβάσετε πατώντας εδώ και να τη χρησιμοποιήσετε στην τάξη, στη βιβλιοθήκη, το βιβλιοπωλείο σας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ