3, 2, 1… και…: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!

Ο καιρός μπορεί να λέει “καλοκαίρι με τα όλα του!”, αλλά μας έχουν μείνει μόλις τρεις μέρες για το επίσημο κλείσιμο των σχολείων. Βέβαια με τέτοιο καύσωνα θεωρούμε δεδομένο πως όλων το μυαλό είναι στη θάλασσα, τις διακοπές, τις βόλτες, τα παγωτά, ε, και στα βιβλία. Ποια βιβλία θα πάρουμε μαζί μας αυτό το καλοκαίρι; Ποια θα είναι αυτά που θα κρατήσουν συντροφιά στα παιδιά; Και μιας και το Σάββατο ξεκινά και η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος, το timing είναι το καταλληλότερο για να σας κάνουμε τις καλύτερες προτάσεις βιβλίων για παιδιά από 7 ως 12 ετών. Βιβλία πρώτης ανάγνωσης, βιβλία λογοτεχνικά, περιπέτειας, γνώσεων, βιβλία παραλίας, κατασκήνωσης, μεσημεριανής βαρεμάρας, βιβλία για όλες τις ώρες της ημέρας, για όπου και αν βρισκόμαστε ή θα βρεθούμε. Πείτε τα όπως θέλετε, οι επιλογές πάντως είναι πολλές και καλύπτουν όλες τις αναγνωστικές προτιμήσεις.

Πριν προχωρήσετε στην αν μη τι άλλο χορταστική λίστα μας και επιλέξετε μαζί με τα παιδιά τα βιβλία του φετινού τους καλοκαιριού, η Κόκκινη Αλεπού δημιούργησε έναν πίνακα στον οποίο τα παιδιά μπορούν να σημειώσουν αν θέλουν τα βιβλία που διάβασαν στις διακοπές τους και να τα βαθμολογήσουν. Κατεβάστε το αρχείο, εκτυπώστε το, αφήστε τα παιδιά να σημειώσουν τα βιβλία που διάβασαν μέσα στο καλοκαίρι και στείλτε μας μια φωτογραφία με τη λίστα τους στο τέλος Αυγούστου. Δεν έχει σημασία αν διάβασαν ένα ή 10. Σημασία έχει να έκαναν εκείνα την επιλογή και ας τα παράτησαν στη μέση (μετράνε και αυτά!) Πάμε, λοιπόν, να δούμε ποια από τα καινούργια βιβλία που κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία θα επιλέξουν τα παιδιά για τις καλοκαιρινές τους αναγνώσεις;

Ξεκινάμε με βιβλία για παιδιά που μόλις τελείωσαν την Α’ Δημοτικού και θέλουν να μπουν στον μαγικό κόσμο της ανεξάρτητης, σιωπηλής ανάγνωσης. Από τα βιβλία που πάντα έχουμε στις λίστες μας τα τελευταία δύο χρόνια, είναι η σειρά “Φίλοι με ουρά” των Henri Meunier και Benjamin Chaud (μτφρ. Χ. Καρακούδα, Στ. Ντογραματζής, εκδ. Μικρή Σελήνη). Το τρίτο βιβλίο που κυκλοφόρησε πρόσφατα τιτλοφορείται “Το δικό μας κομμάτι του ουρανού” και είναι ιδανικό για τις πρώτες απόπειρες ανεξάρτητης ανάγνωσης, ενώ όλη η σειρά είναι από αυτές που προτείνουμε ανεπιφύλακτα και για μεγαλόφωνη ανάγνωση σε λίγο μικρότερα παιδιά. Τα βιβλία των Meunier-Chaud, όπως επίσης και τα βιβλία που ανήκουν στη σειρά με πρωταγωνιστή τον Μούργο των Κολά Γκουτμάν και Μαρκ Μπουταβάν (μτφρ. Ε. Γεροκώστα, εκδ. Μίνωας) θεωρούνται κάτι παραπάνω από ιδανικά για αυτή την ηλικία, καθώς είναι χωρισμένα σε ιστορίες ή κεφάλαια, έχουν μεγάλη γραμματοσειρά για να είναι άνετη στα μάτια των παιδιών και φυσικά έχουν υπέροχη εικονογράφηση που τραβάει το μάτι. Πέρα από τις δύο παραπάνω σειρές, κυκλοφόρησε πάνω στην ώρα και το έκτο βιβλίο της σειράς “Κούνελος και Αρκούδα” (Julian Gould, Jim Field, μτφρ. Α. Παπαθεοδούλου, εκδ. Ικαρος), που υπόσχεται στιγμές γέλιου και διασκεδαστικής ανάγνωσης και είναι από τα πολύ αγαπημένα μας εδώ στην Αλεπού.

Τα “Μάι-Μου και Γούφι-Γου” των Vikram Madan και Nicola Slater (εκδ. Διόπτρα), όπως και τα “Σκυλάκος και Κούταβος” της Κάθριν Απλγκέιτ (εκδ. Ψυχογιός) είναι ακόμα δύο σειρές βιβλίων που προτείνουμε για αυτή την ηλικία, των παιδιών που μόλις τελείωσαν την Α’ Δημοτικού, όπως και ακόμα μία σειρά, αυτή τη φορά από τις Εκδόσεις Δεσύλλας.

Ο Σέρλοκ είναι ένας από τους λογοτεχνικούς πρωταγωνιστές που τα μικρά παιδιά αγαπούν πολύ. Ανήκει στη σειρά Διαβάζω και ερευνώ (μτφρ. Ελ. Μπακογεώργου) και το νέο βιβλίο, Το κυνήγι του θησαυρού το θεωρούμε – όπως και όλα της σειράς – από τις πρώτες μας επιλογές για τις πρώτες ανεξάρτητες αναγνώσεις. Και εδώ η εικονογράφηση κυριαρχεί και τα κείμενα είναι λίγο μεγαλύτερα σε έκταση από ό,τι τα εικονογραφημένα βιβλία.

Κι αν τα παιδιά θέλουν κάτι σε κόμικ, έχουμε πάντα την Τρομερή Αντέλ (μτφρ. Π. Γαβριηλίδου, εκδ. Κλειδάριθμος), με δύο ακόμα βιβλία (Ένα τεράστιο ταλέντο και Κανένα έλεος για τα ζωντοβλαμμένα!) να συμπληρώνουν τη σειρά κόμικ που έχει ξετρελάνει τα παιδιά! Αν αναγνωστικά οι αναγνώστες είναι λίγο πιο προχωρημένοι και θέλουν το λίγο παραπάνω, τότε η έχουμε να προτείνουμε τη σειρά βιβλίων της Κατερίνας Κρις “Οι μικρές βιογραφίες των ΧΜ” (εκδ. Κέδρος). Πέντε μικρά βιβλιαράκια με την πολύχρωμη εικονογράφηση της δημιουργού και τις απίθανες ιστορίες πέντε ΧΜ σίγουρα θα τα εντυπωσιάσουν.

Όταν τα παιδιά τελειώνουν τη Β’ Δημοτικού, η αναγνωστική τους ικανότητα έχει εξελιχθεί αρκετά, οπότε σε αυτή την ηλικία προτείνουμε λίγο μεγαλύτερα σε έκταση κείμενα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν πάντα να επιλέγουν τα βιβλία που θέλουν εκείνα να δοκιμάσουν (και να δοκιμαστούν) ή να επιστρέψουν σε αυτά που νιώθουν ασφάλεια (μικρότερα σε έκταση κείμενα). Για αυτή την ηλικία θα σας προτείναμε βιβλία όπως για παράδειγμα τη σειρά “Ο φανταστικός κόσμος της Ντόρι” (Abby Hanlon, μτφρ. Χ. Γιαννακοπούλου, εκδ. Μεταίχμιο), που είχε εξαντληθεί και επιτέλους επανακυκλοφορούν. Χιούμορ, δράση, αστείες καταστάσεις με ηρωίδα την εκπληκτική Ντόρι και τόσο κείμενο ώστε να μην κουράζει και ιστορίες που τα παιδιά αγαπούν να διαβάζουν (ή να τους διαβάζουν δυνατά). Η σειρά αποτελείται από τρία βιβλία που κυκλοφορούν, σύμφωνα με τον εκδοτικό, όλα σήμερα.

Και εννοείται πως από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει ο Τρύφωνας ο Φαφαγάλος και το πέμπτο βιβλίο της σειρά της Άννας Κωστάλα (εκδ. Πατάκη) με τίτλο “Καλλιόφηηηηηη! Το φερίφτερο του φεριφτερά φετάειειει!“, όπως και η νέα σειρά με ήρωα τον Ντετέκτιβ Λίνους, τον πιο διάσημο νεαρό ντετέκτιβ σε όλο τον κόσμο, του Angelo Mozzilo (μτφρ. Δ. Δότση, εκδ. Δεσύλλας). Κι αν κάνετε και λίγο υπομονή, προς το τέλος του μήνα θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε και νέα Πένι Πέπερ της Ουλρίκε Ράιλανς (μτφρ. Δ. Σαρτζετάκη, εκδ. Μεταίχμιο), το “Ληστεία στο κοτέτσι“.

Τελειώνοντας την Γ’ Δημοτικού, αρχίζει να μπαίνει και το… μικρόβιο της περιπέτειας. Αυτά είναι άλλωστε τα βιβλία που κεντρίζουν το αναγνωστικό ενδιαφέρον των παιδιών και το κρατούν σε εγρήγορση. Και από αυτή την ηλικία και μετά έχουμε και περισσότερες επιλογές βιβλίων για να διαλέξουν τα παιδιά. Υπάρχουν πάντα οι σειρές, όπως για παράδειγμα “Οι μαγικοί φύλακες” της Linda Chapman (μτφρ. Ρ. Τζιαμπίρη, εκδ. Τζιαμπίρης – Πυραμίδα) ή ο Μανολίτο Γυαλάκιας της Elvira Lindo (μτφρ. Κλ. Ελαιοτριβιάρη, εκδ. Πατάκη) που έχει τρία βιβλία, αλλά και η Άννα Κατάμπρα, που έχουμε πλέον ακόμα δύο τίτλους διαθέσιμους (Πάρτι τα μεσάνυχτα και Ένα τέρας στην μπανιέρα, Pedro Manas, μτφρ. Α. Δημητρούκα, εκδ. Πατάκης), υπάρχουν όμως και οι μεμονομένοι τίτλοι όπως για παράδειγμα το “Ρεπόρτερ Κέιτ” της Hannah Peck (μτφρ. Ρ. Τζιαμπίρη, εκδ. Τζιαμπίρης – Πυραμίδα).

Περιπέτεια μπορεί να μην έχει το “Ένα γράμμα” του Σπύρου Κόλλα (εικ. Σοφία Γαλή, εκδ. Ciel), όμως είναι μια όμορφη ιστορία με πολύ ωραία εικονογράφηση για δύο κορίτσια που αν και δεν γνωρίζουν ή μία την ύπαρξη της άλλης θα γίνουν η αιτία να ξανασυνδεθούν οι μαμάδες τους, ενώ και το “Μια φωλιά για μένα” της Βαλεντίνας Παπαδημητρακάκη (εικ. Μαρίνα Δημοπούλου, εκδ. Καλειδοσκοπιο) είναι μια διαφορετική πρόταση για παιδιά 8 ετών που περιλαμβάνει εκτός από την ιστορία του μικρού λευκού σκίουρου που θέλει να φτιάξει τη φωλιά του, ιδέες και προτάσεις για δραστηριότητες παρέα με το βιβλίο.

Αυτή η ηλικία των 8+ είναι ιδανική για να ξεκινήσουμε να μπαίνουμε και στον κόσμο των Μυστικών Επτά της Ένιντ Μπλάιτον. Αυτά τα βιβλία όσα χρόνια κι αν περάσουν, πάντα θα συγκινούν και θα ενδιαφέρουν, γιατί βάζουν την περιπέτεια, τη δράση και την παρέα σε πρώτο πλάνο (εκδ. Μίνωας). Και μιας και ξαναγυρίσαμε στις σειρές, προτείνουμε ανεπιφύλακτα τα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Σέργουφ Χολμς του Isaac Palmiola, αλλά και τον ολοκαίνουργιο Ντεκέκτιβ Νιαουρό του Πιερντομένικο Μπακαλάριο (μτφρ. Τ. Σπερελάκη και Δ. Δότση αντίστοιχα, εκδ. Διόπτρα).

Για τα παιδιά που τελείωσαν μόλις την Δ’Δημοτικού έχουμε πολλές επιλογές και σε λογοτεχνικά βιβλία και σε κόμικς. “Το μεγάλο σύμπαν του Όλιβερ” του Χόρχε Τσαμ (μτφρ. Α. Αγγελίδης, εκδ. Μεταίχμιο) ας πούμε πως συνδυάζει και τα δύο αυτά στοιχεία. Με πολλά στοιχεία εικονογράφησης είναι ό,τι πρέπει για όσα παιδιά αγαπούν τη Φυσική και τα κομικς!

Κι αν δεν τους αρέσει η Φυσική, τότε μια επανάσταση και μάλιστα ζαρζαβατικών σίγουρα θα τους τραβήξει την προσοχή. Στο βιβλίο της “Επανασταση στη χώρα των Ζάρζα” (εκδ. Κέδρος), η Ειρήνη Δερμιτζάκη στήνει ένα… πολεμικό σκηνικό με τα φρούτα και τα λαχανικά να παίρνουν την εκδίκησή τους απέναντι στους άπληστους ανθρώπους. Το “Αγαπητέ αδερφέ” της Άλισον ΜακΓκι, σε σχέδιο Τουάν Νινι (μτφρ. Μάρω Ταυρή, εκδ. Μεταίχμιο) συνδυάζει και αυτό την εικόνα με τον γραπτό λόγο, αλλά και τα καρέ των κόμικς σε μια ιστορία αδερφικής αγαπης. Μια μικρή αδερφή, που μαρτυρικά αυτοαποκαλείται Η Πιο Παραμελημένη Αδερφή έβερ, γράφει αγανακτισμένα γράμματα προς τον αδερφό της, τον οποίο βαφτίζει Το Μεγαλύτερο Τίποτα έβερ – αλλά ευτυχώς δεν του τα στέλνει ποτέ. Όταν όμως εκείνος φεύγει για την κατασκήνωση, η μεταξύ τους αλληλογραφία αλλά και η απόσταση την κάνουν να δει πως είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν παρά αυτά που τους χωρίζουν.

Για παιδιά που τελείωσαν την Δ’ Δημοτικού είναι και η σειρά βιβλίων Dungeon Academy της Madeleine Roux. “Η ακαδημία της περιπέτειας” (μτφρ. Εύα Κώστα, εκδ. Anubis) περιλαμβάνει τρία βιβλία, με το τρίτο να κυκλοφορεί πριν λίγο καιρό. Η Ζέλι Στόρμκλας και η Λέσχη Κινδύνου έχουν έναν στόχο: να σώσουν την Μπομπλ από τον μοχθηρό Έλγκρεντ Μόρμπιντ. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα – τα σατανικά σχέδια του Μόρμπιντ έχουν κορυφωθεί και η τελική μάχη για την Ακαδημία της Περιπέτειας έχει ήδη ξεκινήσει! Όπως καταλαβαίνουμε από την περιγραφή, τα βιβλία της συγκεκριμένης σειρά δεν μπορούν να αφήσουν ασυγκίνητο κανέναν λάτρη της περιπέτειας, του φάνταζι αλλά και των video games, αφού ας μην ξεχνάμε ότι η σειρά είναι εμπνευσμένη από το γνωστό role playing game (RPG) Dungeons & Dragons.

Tο Στοιχειωμένο Νησί και Η Κατάρα του Φαραώ από τη σειρά “Escape” (εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη) είναι δύο βιβλία λίγο διαφορετικά από όσα έχουμε προτείνει ως τώρα. Πρόκειται ουσιαστικά για βιβλία δραστηριοτήτων, ένα παιχνίδι απόδρασης κρυμμένο μέσα στις σελίδες ενός βιβλίου, όπου ο αναγνώστης πρέπει να ακολουθήσει τα στοχεία και να λύσει τους γρίφους και τα κουίζ κάθε σελίδας για να βρεί το κλειδί και να προχωρήσει στην επόμενη “πίστα”. Κάθε σελίδα περιλαμβάνει διαφορετικά παιχνίδια και δραστηριότητες που μπορούν να βελτιώσουν τη λογική και τη δημιουργική σκέψη.

Εκτός από τους Μυστικούς Επτά, η Enid Blyton μας έχει χαρίσει και ακόμα μία σειρά βιβλίων που αγαπούν οι πολύ και ταιριάζει στις ηλικίες των 9+. Πρόκειται για το Κόλέγιο Σεν Κλερ που αποτελείται από εννέα βιβλία με το πιο πρόσφατο να κυκλοφορεί ήδη στα βιβλιοπωλεία. Στo “H Κίτι στο Σεν Κλερ” (μτφρ. Μαρία Δασκαλάκη, εκδ. Μίνωας) που βγήκε στις αρχές Μαΐου, η νέα αρχηγός του Σεν Κλερ, η Μάργκαρετ, προκαλεί συνεχώς προβλήματα στις μαθήτριες της Τρίτης τάξης. Δεν έχει συναντήσει, όμως, ακόμη το αντίπαλο δέος, την Κίτι και την κατσίκα της, τη ΜακΓκίντι. Ετοιμαστείτε για πολλούς μπελάδες και μπλεξίματα στο αγαπημένο Σεν Κλερ.

Τέλος, για αυτό το ηλικιακό γκρουπ έχουμε ακόμα δύο βιβλία, δύο ιστορίες μυστηρίου και φαντασμάτων. Στο βιβλίο της Ευλαμπίας Τσιρέλη Οικογένεια Άντερσον (εκδ. Ικαρος) πρωταγωνιστούν τα μέλη της οικογένειας Άντερσον που κληρονομούν μια έπαυλη στη Σκωτία. Με το που μετακομίζουν εκεί, παράξενα πράγματα αρχίζουν να συμβαίνουν: ανεξήγητοι θόρυβοι και μυρωδιές, αντικείμενα που λείπουν, περίεργα φαινόμενα στο δάσος και στην ακτή κοντά στο σπίτι. Μήπως τελικά σ’ αυτό το σπίτι δεν μένουν μόνοι; Μια ιστορία μυστηρίου με φόντο ένα μάλλον στοιχειωμένο σπίτι στη σκωτσέζικη επαρχία.

Το δεύτερο βιβλίο είναι το δεύτερο μέρος της σειράς βιβλίων του Αντώνη Μυλωνάκη “Λίλυ και Αλεξ” (εκδ. Καστανιώτη). Στο Το “κάτω” σχολείο , όπως είναι ο τίτλος του, παρακολουθούμε τη Λίλυ από τη στιγμή που μετακομίζει στο νέο της σπίτι, σε μια γειτονιά τρομακτική και ξένη. Το δωμάτιό της βρίσκεται στη σοφίτα και τα παιδιά στο σχολείο της είναι όλα άγνωστα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, πρέπει να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που της δίνονται και να επισκεφθεί το «κάτω» σχολείο. Εκεί, μέσα σε κατακόμβες, με έναν μόνο συμμαθητή και έναν αλλόκοτο δάσκαλο, πρέπει να εκπαιδευτεί όσο πιο γρήγορα γίνεται γιατί ο κίνδυνος παραμονεύει. Ευτυχώς ο Άλεξ την επισκέπτεται σύντομα και μαζί θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα.

Περνάμε τώρα στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και συγκεκριμενα στα παιδιά που μόλις τελείωσαν τη Ε’ τάξη. Η τελευταία αρκούδα της Hannah Gold (μτγρ. Π. Γαβριηλίδου) εκδ. Παπαδόπουλος) είναι ένα από τα βιβλία που έχουμε αγαπήσει πολύ εδώ στην Κόκκινη Αλεπού και θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε σύντομα και την πλήρη κριτική μας. Ως τότε, να πούμε μόνο ότι είναι από εκείνα τα βιβλία που θες να διαβάσει κάθε παιδί, γιατί υπενθυμίζουν όλους εκείνους τους λόγους γιατί η ανάγνωση γίνεται καθαρά για λόγους ψυχαγωγίας και όχι για να μάθεις κάτι. Πρωταγωνίστρια η Έιπριλ που θα βρεθεί μαζί με τον πατέρα της στο νησί των αρκούδων, στην Αρκτική, σε ένα μέρος που όπως ο ίδιος ο μπαμπάς της λέει πως δεν υπάρχουν πια αρκούδες. Μα η Έιπριλ ορκίζεται πως μολις είδε μια… Μα τι ακριβώς συμβαίνει και πώς το κορίτσι θα σώσει την αρκούδα; Ή μήπως η αρκούδα θα σώσει την Έιπριλ; Μια περιπέτεια με φόντο την παγωμένη Αρκτική.

Τώρα, αν τα παιδιά είναι λάτρεις της σειράς βιβλίων και ταινιών “Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας“, τότε μόλις βρήκαμε τι άλλο μπορούν να διαβάσουν. Το σταυροδρόμι του οπουδήποτε της Κρεσίντα Κάουελ (μτφρ. Β. Αυγουστίνου, εκδ. Μεταίχμιο) είναι μια θεοπάλαβη ιστορία περιπέτειας, με πολύ χιούμορ και μεγάλες δόσεις μαγείας, με πρωταγωνιστές τον Κ2 Ο’Χίροου, τη δίδυμη αδελφή του Ίζαμπερντ και τα εκνευριστικά ετεροθαλή αδέλφια τους Τεό και Μέιμπελ. Κι αν και δεν τα πάνε καλά μεταξύ τους, θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους όταν η μικρή τους αδερφή απάγεται!

Η Λότι Μπρουκς της Κέιτ Κίρμπι (μτφρ. Ε. Κολυδά, εκδ. Διόπτρα) είναι πάντα μια καλή ιδέα για τα μελλοντικά εκτάκια μας κι έχουν και τέσσερα βιβλία να “ρουφήξουν”, ενώ και η σειρά τεσσάρων βιβλίων “Η χειρότερη εβδομάδα έβερ!” της Ευα Αμόρες και του Ματ Κόσγκρόουβ (μτφρ. Ε. Κολυδά, εκδ. Ψυχογιός) είναι ιδανική για διασκέδαση και αναγνωστική χαλάρωση. Όμως, πέρα από αυτά, από τις εκδόσεις Ψυχογιός μας ήρθε ακόμα ένα βιβλίο της πολύ αγαπημένης Κάθριν Ράντελ. Τα απίθανα πλάσματα (μτφρ. Δ. Μελικέρτης, εκδ. Ψυχογιός) είναι το νέο βιβλίο της διαδόχου των μεγαλύτερων παραμυθάδων στον κόσμο. Μετά τα υπέροχα “Λύκοι στο χιόνι“, “Ο εξερευνητής” και “Τα παιδιά στις στέγες“, η Βρετανή συγγραφέας επανέρχεται με ένα βιβλίο γεμάτο περιπέτεια και σασπένς. Τη μέρα που ο Κρίστοφερ Φόρεστερ διασώζει ένα μωρό γρύπα που πνίγεται σε μια κρυφή λίμνη, η ζωή του αλλάζει για πάντα. Η περιπέτεια που τον περιμένει θα τον οδηγήσει στο Αρχιπέλαγος, ένα μυστικό, αχαρτογράφητο σύμπλεγμα νησιών όπου όλα τα πλάσματα του μύθου εξακολουθούν να ζουν αρμονικά με τους ανθρώπους. Εκεί θα συναντήσει τη Μαλ, ένα κορίτσι που καταδιώκεται από έναν δολοφόνο και με τη βοήθεια του οποίου θα μεταμορφώσει τη μοίρα του κόσμου.

Τόσο για τα παιδιά που θα πάνε Έκτη δημοτικού όσο και για αυτά που ετοιμάζονται να διαβούν το κατώφλι του Γυμνασίου, έχουμε και δύο βιβλία γνώσεων που είμαστε σίγουροι ότι θα τους καθηλώσουν. Η βιοφωταύγεια, αυτό το εκπληκτικό φαινόμενο, ζωντανεύει με παραστατική απεικόνιση από την ιατρική εικονογράφο Jennifer N.R. Smith μέσα από το βιβλίο “Φως” (μτφρ. Ά. Αγγελιδης – Μ. Αγγελίδου εκδ. Καπόν). Εδώ γίνεται μια εξερεύνηση του αξιοθαύμαστου τρόπου με τον οποίο ζώα και φυτά παράγουν το δικό τους φως και λάμπουν στο σκοτάδι. Γραμμένο και σχεδιασμένο με κάθε λεπτομέρεια, ταξιδεύει τους αναγνώστες στα βάθη των ωκεανών, περνώντας μέσα από βαθιά σπήλαια και από τις πιο σκοτεινές γωνιές του δάσους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο είναι τυπωμένο με υπεριώδεις τεχνικές εκτύπωσης και η εικονογράφηση μοιάζει να φωσφορίζει πάνω στη σελίδα, δημιουργώντας μια πραγματικά εκπληκτική εμπειρία ανάγνωσης.

Το δεύτερο βιβλίο γνώσεων, που κυκλοφορεί από τον ίδιο εκδότη, τιτλοφορείται Εμπρός να αλλάξουμε τον κόσμο σε εικονογράφηση Jake Alexander. Το βιβλίο περιλαμβάνει περισσότερες από 25 αληθινές ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο που θα αποδείξουν στον αναγνώστη την αφάνταστη ισχύ της ανθρώπινης καλοσύνης και της ανθρωπιάς, είτε πρόκειται για καθημερινές επιλογές, είτε για αξιοθαύμαστες πράξεις. Γνωρίζουμε άρα όλοι τον αγώνα της Χάριετ Τάπμαν για την απελευθέρωση των σκλάβων; Γνωρίζουμε το γαλλικό χωριό που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο προστάτεψε εβραίους πρόσφυγες ή τα παιδιά από την Αγγλία που τα έβαλαν με τις γιγάντιες βιομηχανίες φαστ φουντ ώστε να περιορίσουν τα πλαστικά απόβλητα; Ολες οι ιστορίες τους είναι εδώ για να μας χαρίσουν επιτέλους και λίγη αισιοδοξία.

Το βιβλίο της Μαρίας Σκαμάνγκα διαβάζεται άνετα από ένα παιδί που μόλις τελείωσε την Πέμπτη δημοτικού. Ο πολύγραφος ή το καλοκαίρι των ηρώων (εκδ. Μεταίχμιο) μας μεταφέρει σε ένα χωριό πίσω στον χρόνο. Ένα 10χρονο αγόρι, ο Παντελής, που παραθερίζει στο σπίτι της γιαγιάς του, γνωρίζει τον συνομήλικό του Λεωνίδα που έχει έρθει να μείνει μόνιμα στο χωριό. Μαζί εκείνο το καλοκαίρι θα μάθει πολλά για την οικογένειά του, θα έρθει πιο κοντά με την λιγομήλητη γιαγιά του και η ζωή του θα αλλάξει. Το καλοκαίρι αυτό των δέκα του χρόνων θα είναι για κείνον ένα καλοκαίρι ανακαλύψεων…

Αναγνωστική απόλαυση προσφέρουν όλες οι ιστορίες, είτε μιλάμε για λογοτεχνία, είτε για κόμικς ή και για βιβλία γνώσεων. Η κλασική λογοτεχνία όμως έχει σταθερά μια θέση στις προτιμήσεις μας αν και θεωρείται “δύσκολη”. Από τις Εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τρία βιβλία με έργα κλασικής λογοτεχνίας διασκευασμένα από τον Μιχάλη Μακρόπουλο και την Αργυρώ Πιπίνη με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να διαβαστούν ευχάριστα από παιδιά. Πρόκειται για τον Ολιβερ Τουίστ, τις Μικρές Κυρίες και τη Φάρμα των Ζώων.

Αν η κλασική λογοτεχνία δεν είναι η πρώτη επιλογή των παιδιών, τότε σίγουρα η Σχολή Κατασκόπων του Stuart Gibbs (μτφρ. Χρ. Σωτηροπούλου, εκδ. Κλειδάριθμος) θα τους κερδίσει το ενδιαφέρον, ειδικά όταν μάθουν ότι πλέον υπάρχει και σε graphic novel εκδοχή, ενώ μόλις κυκλοφόρησε και το ένατο βιβλίο της σειράς με τίτλο Στη θάλασσα με τον Μπεν Ρίπλεϊ να καλείται να αναλάβει μια νέα αποστολή!

Τέλος, για τα παιδιά που θα πάνε τώρα Γυμνάσιο έχουμε δύο βιβλία από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος κι ένα από τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο, εντελώς διαφορετικά μεταξύ τους, που αξίζουν την προσοχή μας. Στο “Το αίνιγμα του Γουίντεμπι” (εκδ. Παπαδόπουλος), η συγγραφέας Λόις Λόουρι, μας συστήνει την Έστριλντ, που δεν μοιάζει καθόλου με τα άλλα κορίτσια στο χωριό της· η Έστριλντ θέλει να γίνει πολεμίστρια. Ο Βάρικ, το ορφανό αγόρι που τη βοηθάει να εξασκηθεί παρά την παραμορφωμένη πλάτη του, είναι επίσης ξεχωριστός. Και σε έναν κόσμο όπου οι διαφορές δεν γίνονται ανεκτές, ο κίνδυνος που διατρέχουν είναι θανάσιμος… Αντλώντας έμπνευση από την πραγματική ανακάλυψη ενός πτώματος ηλικίας δύο χιλιάδων ετών στο Γουίντεμπι της βόρειας Γερμανίας, η βραβεμένη με Newberry συγγραφέας, με την αριστοτεχνική της αφήγηση, δίνει ξανά ζωή στο Παιδί του Γουίντεμπι, που πνίγηκε στον βάλτο με τα μάτια δεμένα. Η Λόουρι εξερευνά με καθηλωτικό τρόπο πιθανές εκδοχές της ζωής σε μια άλλη εποχή.

Η Χριστίνα Φραγκεσκάκη μας διηγείται στο βιβλίο της “Το ποδήλατό του” την ιστορία του Χασμ, ο οποίος ζει μαζί με τους γονείς, την αδελφή του τη Λενίς και το αγαπημένο του ποδήλατο στην πόλη Χάφερ. Το καβαλά και τρέχει κάθε μέρα στους δρόμους και στα σοκάκια, κάνει ορθοπεταλιά στις ανηφοριές, κατεβαίνει χωρίς πετάλι τις απότομες πλαγιές. Ομως μια μέρα ο πόλεμος θα τους χτυπήσει την πόρτα και ο Χασίμ και η οικογένειά του θα αναγκαστεί να φύγει. Το ποδήλατό του όμως; Πώς θα το αφήσει πίσω; Μια συγκινητική ιστορία για τη ζωή και τη μεγάλη ανατροπή του πολέμου, μέσα από τα μάτια ενός αγοριού.

Με το “Τίγρη” από την άλλη του SF Said, αν και χρονικά δεν μεταφερόμαστε πολύ πίσω, μόλις στο 2021, τα πράγματα όμως είναι τελείως διαφορετικά από όσα γνωρίζουμε. Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, αλλά η Βρετανική Αυτοκρατορία δεν έχει διαλυθεί και η δουλεία δεν έχει καταργηθεί — είναι ένας κόσμος γεμάτος γκέτο και καταπίεση. Ο νεαρός Άνταμ ζει στο γκέτο του Σόχο και μια μέρα βρίσκει κάτι απίστευτο σε έναν σκουπιδότοπο στο Λονδίνο. Ένα μυστηριώδες, μυθικό, μαγικό ζώο: μια τίγρη. Και η Τίγρη κινδυνεύει. Ο Άνταμ και η φίλη του, Ζέιντι, είναι αποφασισμένοι να βοηθήσουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Μύθοι και Ήρωες

Η σειρά Μύθοι και Ήρωες που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φουρφούρι σε ελληνικά και αγγλικά, είναι μια απολαυστική επανερμηνεία της