
Συγγραφέας: Dawn Casey
Εικονογράφηση: Domenique Serfontein
Μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2025
Ηλικίες: 5+, 7+
Ένα βιβλίο γνώσεων λίγο διαφορετικό, που αφηγείται ιστορίες για ζώα που έφτασαν στο χείλος της εξαφάνισης, μας μιλάει για παιδιά που φυτεύοντας βελανίδια μπορεί να φτιάξουν μελλοντικά δάση για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για το πως η μείωση του πληθυσμού των λύκων έφτασε να απειλεί ένα ολόκληρο οικοσύστημα.
Μαθαίνουμε έτσι για τις μεγάπτερες φάλαινες, καθώς ο Τζο και ο παππούς του ακούν το τραγούδι τους από μια κασέτα και ο παππούς εξηγεί ότι η φωνή και η δράση πολλών ανθρώπων οδήγησαν σε «όχι άλλο κυνήγι» φαλαινών. Διαβάζουμε για τα μικρά χελωνάκια που πρέπει να βγουν από τη φωλιά τους στην άμμο και να βρουν το σημείο που η θάλασσα συναντά τον ουρανό με οδηγό το φως του φεγγαριού αλλά τα φώτα από τα αυτοκίνητα και τα κτίρια τα μπερδεύουν και τα αποπροσανατολίζουν. Εδώ πέρα από την αφήγηση, ο Dawn Casey βάζει εικόνες και συναισθήματα στις λέξεις. «Το χείλος μου σπάει το κέλυφος. Κρακ κρακ. Κουνιέμαι. Βγαίνω έξω. Σκάψτε. Παλεύουμε. Γλιστράμε.» Το παιδί ακροατής γίνεται χελωνάκι, που αναζητά το φως, το αλάτι της θάλασσας για να πάει σπίτι του.
Μας μιλάει ακόμα για τους ψαλιδιάρηδες (είδος αετού) που το 1900 κινδύνευε από εξαφάνιση στην Αγγλία και την Ουαλία και χρειάστηκαν οι προσπάθειες πολλών ανθρώπων για να εμφανιστεί στον ουρανό του Λονδίνου μόλις το 2006 ένας ψαλιδιάρης. Για τους λύκους της Αμερικής που κυνηγήθηκαν άγρια και πως αυτό ανέτρεψε την ισορροπία του οικοσυστήματος, αύξησε τον αριθμό των ελαφιών, οδήγησε σε υπερβόσκηση με επιπτώσεις σε όσα ζώα εξαρτιόντουσαν από τα δέντρα όπως οι κάστορες. Μιλάει για το ταξίδι των σολομών στα ποτάμια για να γεννήσουν και τη σύνδεση των γηγενών αμερικάνικων πληθυσμών με τη φύση.
Προκύπτει έτσι ένα βιβλίο αναμφίβολα ενδιαφέρον. Ένα βιβλίο που μιλάει για τα μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι για να προστατέψουμε τη φύση και δίνει αφορμή για αναζήτηση γνώσεων και για συζητήσεις. Νιώθω ωστόσο ότι η ελληνική έκδοση θα είχε ωφεληθεί από ένα γλωσσάρι ονομάτων και τοπωνυμίων όπως ο ψαλιδιάρης και το Γελοστόουν, η μεγάπτερη φάλαινα και τα «αρχαία δάση» καθώς αναφέρεται σε μέρη και ζώα συχνά άγνωστα σε μικρά παιδιά εφόσον προτείνεται από ηλικίες 6+.