Η Τζούλια και ο καρχαρίας

Συγγραφείς: Kiran Millwood Hargrave
Εικονογράφος: Tom de Freston
Μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 9+ και για μεγαλόφωνη ανάγνωση

Μια ολιγόμηνη μετακόμιση σε ένα παλιό φάρο φέρνει αντιμέτωπο ένα δεκάχρονο κορίτσι, τη Τζούλια και τους γονείς της, με σωρεία αλλεπάλληλων προκλήσεων. Η Κίραν Μίλγουντ Χέργκρεϊ πραγματεύεται δύσκολα θέματα που αφορούν τη σχέση με την οικογένεια, τους φίλους, τον εκφοβισμό, την ψυχική ασθένεια. Το δεκάχρονο κορίτσι καλείται να διεκδικήσει καινούργιες φιλίες, να υπερασπιστεί φίλους που πέφτουν θύματα εκφοβισμού, να αντιμετωπίσει τα δικά της τραύματα και κυρίως να διαχειριστεί την ψυχική ασθένεια της μητέρας της. Ο φάρος που γίνεται για λίγους μήνες το σπίτι της, γίνεται παράλληλα και εφαλτήριο για περιπέτειες, καθώς ανακαλεί και η ίδια μνήμες, προσπαθεί να βρει τη δύναμη να κατανοήσει τους γονείς της και να επανατοποθετήσει τη σχέση της μαζί τους.

Καθώς το διαβάζεις αναρωτιέσαι κατά πόσον μπορούμε τελικά να θέτουμε και να ακολουθούμε στόχους ζωής, με οποιοδήποτε τίμημα. Γράφοντας σε πρώτο πρόσωπο η Χέργκρεϊ προσδίνει αμεσότητα και ένταση στη γραφή της, που βρίσκει πολύτιμο αρωγό την εικονογράφηση του Τομ ντε Φρέστον , η οποία ξετυλίγεται σε τρία χρώματα, μαύρο, λευκό και κίτρινο και εμπλουτίζει δυναμικά την αφήγηση.

Συγκλονίζει η φιγούρα της μητέρας επιστήμονα καθώς κυνηγάει ένα σπάνιο είδος καρχαρία που ζει 400 χρόνια, με οποιοδήποτε τίμημα. Η σχέση με τον σύντροφο, το παιδί, τη δική της μητέρα, η ψυχική ασθένεια, τα τραύματα του παρελθόντος και η επιστημονική εμμονή πλέκονται περίτεχνα και ξετυλίγονται με τρόπο μοναδικό. Εντυπωσιακό ακόμα και το πως υφαίνει η Χέργκρεϊ στην πλοκή επιστημονικές γνώσεις για τον καρχαρία της Γροιλανδίας και την κατάσταση του πλανήτη χωρίς ίχνος διδακτισμού. Ευρηματική η ανατροπή του πώς το παιδί-θύτης μπαίνει στη θέση του θύματος καθώς η Τζούλια του λέει σκληρές αλήθειες και τα τραύματα ξετυλίγονται αριστοτεχνικά καταλήγοντας οι δύο φίλοι να γίνουν τρεις. 

Και η Τζούλια πώς διαχειρίζεται τελικά την ψυχική ασθένεια της μητέρας της; Μπορεί ένα δεκάχρονο παιδί να αποδεχτεί τη μεταβολή της δυνατής, ενθουσιώδους γυναίκας και μητέρας σε ένα αδύναμο πλάσμα που δεν μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι; Και τελικά θα τη βρει ή θα τη χάσει οριστικά; Την αναζητά υιοθετώντας και η ίδια το όνειρό της προσπαθώντας να εντοπίσει τον σπάνιο καρχαρία χωρίς να συνυπολογίζει τους κινδύνους.

Ένα παιδικό μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί από μικρούς και μεγάλους! Ιδανικό και για μεγαλόφωνη ανάγνωση σε λίγο μικρότερα παιδιά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα