Μαριάννα Ψύχαλου

Η στήλη “Ενα βιβλίο μια φορά” φιλοξενεί ανθρώπους από τον χώρο του παιδικού βιβλίου που γράφουν στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό τους αγαπημένο παιδικό βιβλίο, που διάβαζαν όταν ήταν ήταν εκείνοι παιδιά. Σήμερα η Μαριάννα Ψύχαλου, εκδότρια της Μικρής Σελήνης, θυμάται το βιβλίο που διάβαζε μικρή και που τώρα διαβάζει δυνατά μαζί με την κόρη της.

*Επιμέλεια στήλης: Ζωή Κοσκινίδου

Μα πώς να διαλέξω ένα μόνο βιβλίο από την παιδική μου ηλικία; Κλείνοντας τα μάτια και αναπολώντας το παρελθόν, έρχονται στο μυαλό μου ονόματα πολλών αγαπημένων συγγραφέων, κυρίως γυναικών. Η Ζωρζ Σαρή και η Άλκη Ζέη είναι, σίγουρα, τα πρώτα. Θα διαλέξω, λοιπόν, κάποιο που ξαναδιάβασα πρόσφατα: τον θησαυρό της Βαγίας, της Ζωρζ Σαρή (1969, Εκδόσεις Κέδρος / 1992, Εκδόσεις Πατάκη).

Στην πρόσφατη μετακόμιση του σπιτιού μας, βρήκα την παλιά έκδοση με το θαλασσί εξώφυλλο, αυτή που εγώ είχα όταν ήμουν στην ηλικία της κόρης μου. Και αφού τακτοποιούσαμε μαζί τα βιβλία, της πρότεινα να το διαβάσουμε παρέα. Κι, έτσι, το ξεκινήσαμε. Εγώ διάβαζα κι εκείνη άκουγε. Οι ώρες κύλησαν σα νερό και η ιστορία της Αίγινας ξαναζωντάνεψε μπροστά στα μάτια μας: ο θησαυρός, ο πόλεμος, τα καλοκαίρια της δεκαετίας του 1960 ήταν όλα εκεί, μα δεν θύμιζαν διόλου παλιά.

Θυμήθηκα πόσο πολύ μου άρεσε αυτή ιστορία και ταυτόχρονα έβλεπα τον παιδικό ενθουσιασμό στα λόγια της κόρης μου: «Μη σταματάς, μαμά» μου έλεγε. Κι εγώ συνέχιζα. Διπλά συγκινημένη. Γιατί, έστω για λίγες ώρες, είχαμε καταφέρει το ακατόρθωτο… να γίνουμε συνομήλικες”.


Η Μαριάννα Ψύχαλου είναι εκδότρια. Σπούδασε Γεωπόνος στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2004 διέκοψε τη διδακτορική της διατριβή για να ασχοληθεί με αυτά που πραγματικά της άρεσαν. Έκανε, επί χρόνια, μαθήματα δημιουργικής γραφής με τη Χριστιάνα Λαμπρινίδη και ζωγραφική με τη Μαρία Σονιέ. Παράλληλα με τις σπουδές της, ξεκίνησε να δουλεύει στο βιβλιοπωλείο των Εκδόσεων Ψύχαλου, στη Στοά του Βιβλίου και αργότερα ανέλαβε το εκδοτικό τμήμα των εκδόσεων. Ασχολήθηκε με τη μετάφραση, συγγραφή και επιμέλεια τεχνικών βιβλίων για περισσότερα από 10 χρόνια και το 2017 ανέλαβε το παιδικό τμήμα των Εκδόσεων Ψύχαλου, τη Μικρή Σελήνη. Έκτοτε ασχολείται αποκλειστικά με το παιδικό βιβλίο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαρίζα Ντεκάστρο

Κάθε μήνα, ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, αυτό που διάβαζε όταν ήταν παιδί. Σειρά παίρνει η συγγραφέας και κριτικός Μαρίζα Ντεκάστρο.

Ελένη Σβορώνου

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό ή εφηβικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί.

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί. Σήμερα, o πολυβραβευμένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος γράφει για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και την αγάπη που έχει στο έργο του.