Οι ιστορίες του Κάτ Γάτοβιτς: Καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία

Την περασμένη Κυριακή τους άκουγα όλους να λένε «Χρόνια πολλά». Λες να είναι πάλι Χριστούγεννα;, σκέφτηκα στην αρχή. Δε θα ήταν κακή ιδέα να ξαναστολίσουμε δέντρο, να παίζω με τις μπαλίτσες – γκλιν-γκλον – να τραβάω τους φιόγκους από τα πολύχρωμα κουτιά και να μουσουδίζω στο χιόνι της μεγάλης πιατέλας! Έλα όμως που οι ευχές τους ήταν για τα αδέσποτα, μια και γιόρταζαν, λέει, εκείνη τη μέρα! Αν θέλετε να μάθετε τι σημαίνει να είσαι αδέσποτο, ρωτήστε με να σας τα πω όλα με λεπτομέρειες. Και πολύ τον παραδέχομαι τον Ευτύχη που δεν κοκορεύεται πως «υιοθέτησε ένα αδεσποτάκι» (αφήστε που δεν είναι αλήθεια, γιατί είμαστε  συγκάτοικοι στα ίσα) μα συνεχίζει να ταίζει και τις γάτες της γειτονιάς.

Σκέφτηκα λοιπόν πως ήταν ευκαιρία να ξαναδιαβάσω ένα βιβλίο που ανακάλυψα τελευταία και πολύ μου άρεσε. Μιλάει για μια καμηλοπάρδαλη που ζούσε ξένοιαστη με τον μικρό της φιλαράκο, τον Αλέξανδρο. Όλοι του οι φίλοι είχαν από ένα κατοικίδιο, όμως αυτός ήταν ο πιο τολμηρός. Ζούσαν ευτυχισμένοι οι δυο τους, κάνοντας μεγάλες βόλτες στο πάρκο, παίζοντας κάθε είδους παιχνίδι, διασκεδάζοντας με παράξενες μεταμφιέσεις και διαβάζοντας συντροφιά τα μαθήματα του Αλέξανδρου.

Η Χαραλαμπία (μα πώς το βρήκε αυτό το όνομα ο μικρός;) μεγάλωνε και η ζωή κυλούσε όμορφα. Όχι όμως για όλους. Οι γείτονες και οι γονείς του Αλέξανδρου δεν μοιράζονταν την ίδια χαρά. Του πρότειναν μάλιστα να τη χαρίσουν στο τσίρκο, δίχως να τους πειράζει που αντί για τα φύλλα του κήπου τους θα τρώει ξυλιές από τους εκπαιδευτές.

Όμως όχι, ο μικρός δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό. Χίλιες φορές να είναι ευτυχισμένη η Χαραλαμπία, ακόμα κι αν θα πρέπει να την αποχωριστεί, παρά να προδώσει τη φιλία της. Έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει ένα μεγάλο ταξίδι για να την πάει στην οικογένειά της, όσο μακριά κι αν βρίσκεται.  Μη νομίζετε πως θα σας μαρτυρήσω τι έγινε μετά από τη στιγμή που γλίστρησε μια νύχτα, μυστικά, από το κρεβάτι του και μαζί με την αγαπημένη του φίλη ξεκίνησαν για την ωραία τους περιπέτεια. Φτάνει να δείτε τις υπέροχες ζωγραφιές για να μπείτε κι εσείς μέσα στην ιστορία που σας λέω και δε θα θέλετε να τελειώσει.

Ελάτε μια βόλτα όμως κι από το μουσείο των φανταστικών ζώων, γιατί μην ξεχνάτε πως για κάθε βιβλίο σάς έχω κι ένα τραγούδι, μια κι η δισκοθήκη του Ευτύχη είναι ατελείωτη. Αρκεί  βέβαια να μη γίνει κανείς μας έκθεμα σε μουσείο στο τέλος, ε;  

Η καμηλοπάρδαλη Χαραλαμπία
Σύγγραφέας: Μάκης Τσίτας
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις Μεταίχμιο
Τραγούδι: The Mermaid’s Hotel
Από το άλμπουμ των Pram “The Museum of Imaginary Animals”


Η Θάλεια Καραμολέγκου είναι εκπαιδευτικός και ραδιοφωνική παραγωγός (Rock fm, En lefko, Ρόδον 94.4, Στο Κόκκινο 105.5, Athens voice radio 102.5). Kείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα και ιστότoπους (Ποπ+Ροκ, Ζοο, Aυγή, Popaganda, Athens Voice, Μουσική, Audio, κ.ά.) και έχει πλούσια αρθρογραφία σε θέματα λογοτεχνίας. Κάθε Κυριακή στις 8 μ.μ. “ταξιδεύει” στον Ωκεανό του Ήχου με βιβλία και μουσική από τη συχνότητα του Κosmos 93,6. Δεν πιστεύει στη διάκριση των βιβλίων σε παιδικά και ενηλίκων, αλλά μόνο καλά και κακά βιβλία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ