Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς: Το αγόρι, ο τυφλοπόντικας, η αλεπού και το άλογο

Τώρα που καλοκαίριασε για τα καλά κι εσείς τρέχετε στις παραλίες αναψοκοκκινισμένοι, θέλω να σας εκμυστηρευτώ πόσο πολύ μ’ αρέσει που θα βρίσκομαι στην πόλη με τον Ευτύχη όλον τον Ιούλιο. Με το δροσερό αεράκι του κλιματιστικού θα κυλιέμαι στο πάτωμα και θα κλέβω λίγο από το παγωτό που κερνά τους φίλους του, αυτό μην του το πείτε, θα χαζεύω με την ησυχία μου τα βιβλία δίχως τις ενοχλητικές επισκέψεις  των μαθητών του που με βρίσκουν “τόσο χαριτωμένο”, ενώ με πειράζουν, θα οργανώσω και τις νέες κρυψώνες μου με την ησυχία μου.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας όμως και κάτι άλλο. Έχω ένα βιβλίο που δεν πάω πουθενά χωρίς αυτό, είναι το βιβλίο που με συντρόφεψε τις περισσότερες μέρες του περασμένου χειμώνα και το διαβάζω συνεχώς, χωρίς να το χορταίνω. Για να είμαι ειλικρινής, μου κίνησε την περιέργεια μια συζήτηση του Ευτύχη για τον Charlie Mackesy και σκέφτηκα πως αυτόν τον τύπο πρέπει να τον γνωρίσω. Είναι σκιτσογράφος κι έφτιαξε μια φορά ένα σκίτσο με ένα παιδί κι έναν τυφλοπόντικα που τους ξετρέλανε όλους. Στην παρέα όμως προστέθηκαν ακόμα μια αλεπού κι ένα άλογο και το κάθε πλάσμα απ’ αυτά που συναντά το αγόρι, έχει και κάτι ξεχωριστό να του προσφέρει.

“ΤΙ θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;” Ρωτά το αγόρι τον τυφλοπόντικα.

“Καλός” απαντά εκείνος. “Και τι νομίζεις ότι είναι επιτυχία;” Ξαναρωτά.

“Να αγαπάς”.

Δε λένε πολλά μεταξύ τους, μη νομίζετε. Αφήστε που οι ζωγραφιές μιλάνε καλύτερα σ’ αυτό το βιβλίο. Έτσι κι αλλιώς ο συγγραφέας είναι ο εικονογράφος, γι’αυτό μπορεί να κάνει ό,τι θέλει κι εμείς να καταλαβαίνουμε κι άλλα τόσα μέσα από τις εικόνες του. Και μη φαντάζεστε κάποιες πλουμιστές ζωγραφιές, έτοιμες να σκάσουν απ’ το χρώμα, ίσα ίσα, αυτή η παράξενη παρέα βρίσκεται σ’ ένα τοπίο με αχνές αποχρώσεις, σαν κάτι όνειρα που βλέπω καμιά φορά όπου σχεδόν πετάω σε ένα μέρος γαλήνιο, ελαφρύς κι ευχαριστημένος. Ίσως γι’ αυτό να σκέφτηκαν κάποιοι γιατροί και δάσκαλοι ότι θα έκαναν καλύτερα τη δουλειά τους στο νοσοκομείο και στο σχολείο αν έβαζαν στο πρόγραμμα και το βιβλίο. Αλλωστε κάποιος στην ιστορία λέει πως το πιο γενναίο πράγμα που έχει κάνει στη ζωή του είναι να ζητήσει βοήθεια όταν τη χρειάστηκε. Κι ο ίδιος ο Mackesy θέλησε να μοιραστεί με όλους εμάς όσα του έμαθε η ζωή, αλλά χωρίς πολλά λόγια, με καλοσύνη και ευγένεια.

“Ανακάλυψα κάτι καλύτερο από τα γλυκά” λέει ο τυφλοπόντικας

“Όχι,αποκλείεται” απαντά το αγόρι.

“Ναι σου λέω!”

“Και ποιο είναι;”

“Μια αγκαλιά. Κρατάει πιο πολύ”

Σας αγκαλιάζω λοιπόν και σας εύχομαι καλές διακοπές, ως τον Σεπτέμβρη που θα ξανασυναντηθούμε. Πάω τώρα να βάλω στο πικάπ το καινούργιο άλμπουμ του Moby, γιατί κι αυτός τα λέει πολύ ωραία. Ακούστε!

To Εverloving του Moby πρωτοκυκλοφόρησε το 1997 και συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ του Play. Η παραπάνω εκτέλεση κυκλοφόρησε πριν δυο μήνες και συμπεριλαμβάνεται στο άλμπουμ του Reprise, τον 19ο δίσκο του, που κυκλοφόρησε από την Deutsche Grammophon και περιλαμβάνει ορχηστρικές και ακουστικές εκτελέσεις τραγουδιών του από όλη του την καριέρα από τo κουαρτέτο εγχόρδων Art Orchestra της Βουδαπέστης και με καλεσμένους πολλούς άλλους μουσικούς.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ