Οι βιβλιοπώλες: Φανή Χαριτάκη

H Φανή Χαριτάκη μπροστά από τη μεγάλη βιβλιοθήκη του Booktique

Η μαμά μου Σοφίκα Ελευθερουδάκη μας έπαιρνε συχνά με την αδερφή μου στο βιβλιοπωλείο για να μάθουμε βοηθώντας στο μαγαζί. Αμέτρητες οι ώρες που περνούσα στους χώρους της Πανεπιστημίου 11, παίζοντας και ανεβοκατεβαίνοντας τα σκαλιά, κολλώντας τιμές, «τακτοποιώντας» τα ράφια και προτείνοντας βιβλία σε πελάτες, τυλίγοντας δώρα. Η πληρωμή μας ήταν – φυσικά – βιβλία (και αρκετά συχνά και αυτοκόλλητα). Το βιβλίο που απόλαυσα περισσότερο ως παιδί είναι ο Χάρι Πότερ, θυμάμαι να με ρωτά η μαμά μου πώς μου φαινόταν και αν κρίνω σωστό να το αγοράσει! 

Το βιβλίο που θυμάμαι με πολλή αγάπη όμως είναι αυτό που επέλεξα για πρώτη φορά μόνη μου. Οι εικόνες που έχω είναι χαρακτηριστικές «ματιλντίστικες» (από το βιβλίο “Ματίλντα” του Roald Dahl) – να το διαβάζω στο σκοτάδι, ενώ ήταν η ώρα του ύπνου. Γυρνούσα τις σελίδες προσπαθώντας να θυμηθώ τι έχω διαβάσει, να καταλάβω τι γράφουν αυτές που έχω μπροστά μου και να φανταστώ τι θα μου πει η συγγραφέας στις επόμενες. Συναισθήματα, σκέψεις και εικόνες άγνωστες για εμένα – και όπως κατάλαβα αρκετά αργότερα, άγνωστες για τους περισσότερους από εμάς. Ύστερα από αρκετά χρόνια μου υπενθύμισε η αδελφή μου πως το βιβλίο ήταν «Το ημερολόγιο της Άννας Φρανκ» και εγώ ήμουν περίπου 8 ετών.

Αν και δεν θυμάμαι ακριβώς γιατί και πως διάλεξα το συγκεκριμένο βιβλίο, αυτό που θυμάμαι είναι το συναίσθημα της ευθύνης της επιλογής. Επιτέλους ήμουν αρκετά «μεγάλη» για να διαλέγω μόνη μου τα βιβλία μου και αν δεν μου άρεσαν ήταν πάλι δική μου ευθύνη. Έκτοτε και ειδικά σε ό,τι αφορά τα παιδιά, προσπαθώ να καθοδηγήσω τους γονείς στις επιλογές τους και να τους ενθαρρύνω να ακούν και να εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις δικές τους. Από τις μεγαλύτερες μου επιτυχίες είναι η εμπιστοσύνη που μου δείχνει ένα παιδί με το να επιστρέψει στο κατάστημα και να συζητήσουμε για το τελευταίο βιβλίο που διάβασε ενώ ψάχνουμε το επόμενο. Εύχομαι όλο και περισσότερα παιδιά να έχουν αυτή τη δυνατότητα – εγώ εδώ θα είμαι να τα βοηθήσω να επιλέξουν 😉.

Booktique
Πατριάρχου Ιωακείμ 21,
Κολωνάκι,
210-7235425
www.booktique.gr

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαρίζα Ντεκάστρο

Κάθε μήνα, ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό του αγαπημένο παιδικό

Ελένη Σβορώνου

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό