Οι βιβλιοπώλες: Σταμάτης Λαδικός

Ο Σταμάτης Λαδικός, ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου Pickabook, κρατάει στα χέρια του το βιβλίο που τον μάγεψε πιο πολύ στην εφηβική του ηλικία

Είναι καλοκαίρι και είσαι 11 χρονών. Ο μπαμπάς λείπει εξωτερικό για δουλειά πάλι, δεν ξέρουμε πότε θα γυρίσει, ίσως προλάβει τις διακοπές ίσως κι όχι. Φτάνεις με τη μητέρα σου στο νησί, δεν έχεις ξαναπάει και ας είναι η καταγωγή σου από εκεί. Ένα μικρό διαμέρισμα έξω από τη Χώρα θα σας φιλοξενήσει για 15 ημέρες. Και είσαι μόνος, δεν έχεις παρέα· και βαριέσαι, βαριέσαι πολύ από την πρώτη μέρα. Πόσες ώρες να κάτσεις στην θάλασσα; Πόσες επισκέψεις να κάνεις σε συγγενείς; Δεν έχεις φυσικά τρόπο να πας στη Χώρα ή να απομακρυνθείς. Και οι μέρες γίνονται λιγάκι χυλός, κυλούν αδιάφορες. Ώσπου ένα μεσημέρι σκαλίζεις λιγάκι τη βαλίτσα και βλέπεις ένα χοντρούλι βιβλίο που το είχαν φέρει δώρο στα γενέθλιά σου. Το είχες βάλει εσύ; Δεν θυμάσαι. Είναι όμως μεσημέρι, ο τόπος βράζει και παντού επικρατεί αυτή η γλυκιά και τόσο ελληνική χαύνωση του Αυγούστου. Η μητέρα σου κοιμάται, ένα αδύναμο αεράκι αναδεύει τις κουρτίνες από τα ορθάνοιχτα πατζούρια. Το παίρνεις μαζί σου, ξαπλώνεις στο κρεβάτι και ανοίγεις την πρώτη σελίδα…

«Τρία Δαχτυλίδια έχουνε οι Ξωτικοί οι Βασιλιάδες στο θόλο τ’ ουρανού από κάτου…»

Και οι σελίδες αρχίζουν να γυρνάνε από μόνες τους. Σιγά-σιγά ο κόσμος γύρω σου αρχίζει να χάνεται, γίνεται ένα θολό περίγραμμα, καθώς τα μάτια σου αρχίζουν να ρουφάνε όλο και πιο αχόρταγα τις γραμμές και σελίδα με τη σελίδα βυθίζεσαι ολοένα και πιο βαθιά σε ένα κόσμο μαγικό, πανέμορφο και απειλητικό την ίδια στιγμή. Ένα κόσμο που η μαγεία υπάρχει, όπως και τα ξωτικά και οι νάνοι. Ονόματα μαγικά και τόποι του ονείρου, σε γλώσσες μυθικές και ξεχασμένες που όμως θαρρείς ότι θα μπορούσες να τις μιλήσεις και εσύ, παρελαύνουν μπροστά σου: Μόρντορ, Μίνας Τίριθ, Γκόντορ, το Σάιρ, ο χάρτης ενός νέου κόσμου εντυπώνεται μέσα σου. Και οι ήρωες του, Χόμπιτ, Άνθρωποι, Νάνοι και Ξωτικά, διαβαίνουν καταπράσινα λιβάδια, σκοτεινά δάση, απόκρημνα βουνά, καταραμένους τόπους, μια αλλόκοτη συντροφιά που την ενώνει ο κοινός σκοπός: η επικράτηση του Καλού απέναντι στο πανίσχυρο Κακό. Φιλικοί δεσμοί σφυρηλατούνται μέσα από τις δοκιμασίες, δύσκολες επιλογές πρέπει να γίνουν, οι πρωταγωνιστές πρέπει να σκάψουν βαθιά μέσα τους για να βρουν το κουράγιο να επιτελέσουν έναν σκοπό που δείχνει να ξεπερνά τις δυνάμεις τους. Η κοσμοπλασία του Τόλκιν είναι μαγική, δημιουργεί έναν κόσμο στιβαρό, με συνοχή, με τα δικά του ήθη και τη δική του ιστορία, χτίζει τη θρησκεία και τη μυθολογία του, τις παραδόσεις και τη γλώσσα του κάθε λαού με τρόπο απόλυτα πειστικό και δημιουργεί χαρακτήρες ολοζώντανους και ταυτόχρονα αρχετυπικούς.

Και εσύ διαβαίνεις μαζί τους, παρέα με τον Άραγκορν, τον Λέγκολας, τον Σαμ και τον Φρόντο, τον Γκανταλφ, το παλιό δάσος, λουφάζεις στην ομίχλη που καλύπτει την κοιλάδα των θολωτών τάφων, περνάς την γέφυρα του Καζαντ-Ντουμ και παρακολουθείς τη συντροφιά να αποχαιρετίζεται στο Λόριεν… Γιατί το βιβλίο πλέον δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου, σε ακολουθεί στην παραλία, στην βόλτα, στη μεσημεριανή ξεκούραση και σε συντροφεύει στο κρεβάτι το βράδυ μέχρι να κλείσουν τα μάτια σου. Και μόλις η μητέρα σου κάποια στιγμή σου πει κάποια στιγμή πως ο πατέρας σου θα σας προλάβει, το πρώτο πράγμα που λες είναι πως πρέπει να σου φέρει και τους άλλους δύο τόμους!

Τρίαντα και βάλε χρόνια αργότερα, σε κοιτώ με νοσταλγία και μια στάλα ζήλια… Και τι δεν θα έδινα να μπορούσα να ξαναδιαβάσω αυτό το βιβλίο για πρώτη φορά με τα μάτια του παιδιού που ήμουν…

Pickabook
Αγίας Λαύρας 70
Πετρούπολη
21 1111 1064
e-mail: [email protected]

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαρίζα Ντεκάστρο

Κάθε μήνα, ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, αυτό που διάβαζε όταν ήταν παιδί. Σειρά παίρνει η συγγραφέας και κριτικός Μαρίζα Ντεκάστρο.

Ελένη Σβορώνου

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό ή εφηβικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί.

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί. Σήμερα, o πολυβραβευμένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος γράφει για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και την αγάπη που έχει στο έργο του.