Οι βιβλιοπώλες: Ξένια Σακελλαρίου

H Ξένια Σακελλαρίου του βιβλιοπωλείου “Κουκίδα” στην Κόρινθο, κρατώντας το “Καπλάνι της βιτρίνας”.

Τα βιβλία που διαβάζουμε είναι τα βιβλία που μας διαμορφώνουν. Όταν μου ζήτησε η Κόκκινη Αλεπού να μιλήσω για το δικό μου αγαπημένο βιβλίο όταν ήμουν παιδί δεν χρειάστηκε πολλή σκέψη: “Το καπλάνι της βιτρίνας” της Άλκης Ζέη. Μου το έκανε δώρο θεία αγαπημένη, φιλόλογος και υπεύθυνη για τη γνωριμία μου με την Άλκη Ζέη και τη Ζωρζ Σαρρή εκεί γύρω στα 8, ανοίγοντας νέους δρόμους σε βιβλία που λάτρεψα.

Τι να πρωτοπείς για ένα βιβλίο που έχει διαβαστεί από γενιές παιδιών, αλλά και ενηλίκων. Η ιστορία της Μέλιας και της Μυρτώς πίσω στο 1936 σε ένα νησί του βορείου Αιγαίου. Ο παππούς τους που λατρεύει τους αρχαίους, ο ξάδερφος τους Νίκος με τις μαγικές ιστορίες του και το καπλάνι… Ο φασισμός, η δημοκρατία, η πολιτική, μεγάλα γεγονότα της ιστορίας περνάνε μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, με μια απλή, λιτή γλώσσα που σε καθηλώνει ακόμα και σήμερα.

Αγαπημένο και αργότερα όταν το διάβαζα στα παιδιά μου 6 και 8 ετών αντίστοιχα και ο μικρός, πρώτη δημοτικού τότε, μου είπε μια μέρα: “Μαμά πες σε παρακαλώ στη δασκάλα μου να μας διαβάζει κανένα βιβλίο της… προκοπής όπως το Καπλάνι της βιτρίνας και όχι αυτά που είναι για μωρά. Και κάθε βράδυ να ρωτάμε ΕΥΠΟ ή ΛΥΠΟ ;” Η  Άλκη Ζέη για μένα είναι η ιστορία της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας, μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών και νιώθω πολύ τυχερή που μέσα από τη δουλειά μου μπορώ να τη γνωρίζω στα παιδιά, αυτήν και τόσους άλλους συγγραφείς που ανοίγουν τα μάτια των νέων και τους οδηγούν στη γνώση και την ελευθερία.

Είναι ευθύνη μας να μυήσουμε τα παιδιά στον κόσμο του βιβλίου για ένα καλύτερο αύριο.

Βιβλιοπωλείο Κουκίδα
Απ. Παύλου 64
Κόρινθος
τηλ. 27410-72589
www.koukidabbookstore.gr

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαρίζα Ντεκάστρο

Κάθε μήνα, ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό του αγαπημένο παιδικό

Ελένη Σβορώνου

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό