Όταν το φεγγάρι έγινε το φεγγαράκι μας

Συγγραφέας – Εικονογράφος: Rob Hodgson
Μετάφραση:  Αλεξάνδρα Γουργιώτη
Εκδόσεις: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικία: 3+

Το βιβλίο αυτό έχει πρωταγωνιστή το φεγγάρι μας. Σε τι κόσμο γεννήθηκε και με ποιον τρόπο; Πως ήταν παλιά και πως μοιάζει τώρα; Αν και άλλαξε πολύ με τα χρόνια, κάποια πράγματα παραμένουν σταθερά, όπως οι φάσεις του και η σχέση του με τη γη και τον ήλιο. Το φεγγάρι έχει πολλές επισκέψεις και … ανυπομονεί για το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη!

Και όμως: πρόκειται για μια μικρογραφία επιστημονικού βιβλίου, για πολύ μικρά παιδιά! Η δημιουργία του δορυφόρου του πλανήτη μας και η περιγραφή του γίνονται με πολύ λιτό κείμενο και όλη η επιστημονική πληροφορία είναι δοσμένη με πολύ απλό και κατανοητό τρόπο για μικρούς και μεγάλους. Η χρήση των κεφαλαίων δίνει στο παιδί την εμπειρία ενός επιστημονικού βιβλίου ενηλίκων, χωρίς να κουράζει. Έντεκα πολύ μικρά κεφάλαια δομούν μια μικρή, αλλά πλήρη ιστορία για το φεγγάρι μας.

Η εικονογράφηση υπερισχύει του κειμένου σε κάθε δισέλιδο: το φεγγάρι, η γη και ο ήλιος είναι ανθρωπόμορφοι, φίλοι και ευτυχισμένοι. Μιλούν μεταξύ τους και με τον αναγνώστη, εμπλουτίζοντας και ενισχύοντας την αφήγηση. Η Γη είναι αναγνωρίσιμη ακόμα και όταν δεν ήταν όπως σήμερα: το μαρτυρούν τα μάτια της που ήταν από πάντα μπλε-πράσινα!

Ο επιστημονικός χαρακτήρας των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης διατηρείται και σε αυτό το βιβλίο, το οποίο έκανε την εμφάνισή του στα βιβλιοπωλεία μόλις τον Μάρτη. Μετά από μια βραδινή του ανάγνωση, το φεγγαράκι φωτίζει το παιδικό δωμάτιο από το παράθυρο, αλλά και από το εξώφυλλο! Το γιατί, εξηγείται μέσα στο βιβλίο, δεν είναι κάτι μαγικό … ή μήπως είναι;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα