Ποιος είμαι;

Συγγραφέας: Philip Bunting
Εικονογράφηση: Philip Bunting
Μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή
Εκδόσεις: Susaeta
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

«Ποιος είμαι, πού πάω, τι κάνω σε αυτή τη ζωή…», είναι φιλοσοφικά ερωτήματα που συχνά έχουμε οι μεγάλοι, ειδικά σε περιόδους που νιώθουμε αγχωμένοι και χαωμένοι. Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται τα φιλοσοφικά ερωτήματα ενός παιδιού γύρω από την ταυτότητά του. Καταπιάνεται με προσωπικές αναζητήσεις γύρω από τα κομμάτια του εαυτού μας, υλικά (πράγματα, χρώμα δέρματος, εσωτερικά όργανα κ.α.) και άυλα (καταγωγή, σκέψεις, αισθήματα κ.α.).

Οι σελίδες, αναζητήσεις και θέσεις, φιλοσοφικές και επιστημονικές, είναι πολλές. Ξεχώρισα κάποιες, όπως την αντιστρόφως ανάλογη σχέση γνώσης και υλικών αγαθών, η οποία προσπαθεί να αντισταθεί στον καταναλωτισμό και να ενισχύσει την καλλιέργεια. «Τα σύνορα είναι ανθρώπινες επινοήσεις». Ο τόπος καταγωγής μας δε μας χωρίζει (και δε μας ορίζει!), αλλά μας ενώνει, γιατί είναι ένας: η γη. Το φύλο μας κατά τη γέννηση, είναι κρίσιμο για την ταυτότητά μας; Ίσως, αλλά δε μας περιορίζει! «Όπου και αν βρισκόμαστε στο φάσμα του φύλου», είμαστε ισότιμοι. Στο χρώμα μας αποδίδεται η πραγματική διάσταση και ουσία: βοηθά το δέρμα να προστατεύει το σώμα. Και κάτι τέτοιο, είναι αξιοθαύμαστο μεν, αλλά επουδενί (θα έπρεπε να) σχετίζεται με την ταυτότητά μας.

Αναρωτιέμαι λοιπόν, και συγκινούμαι με το πόσο ‘γεμάτα’ θα αισθάνονται ίσως τα διαφορετικής καταγωγής ή μαύρα ή με οποιαδήποτε ταυτότητα φύλου παιδιά, διαβάζοντας ένα τόσο γλυκά, αληθινά και συμπεριληπτικά γραμμένο βιβλίο!

Η εικονογράφηση εδώ είναι η μισή -αν όχι παραπάνω- δύναμη. Το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η πολυχρωμία. Σελίδων και ανθρώπων. Αν και λάτρεψα κάθε σελίδα, έχω τις αδυναμίες μου: η σελίδα που πραγματεύεται τα φύλα, δεν θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει με καλύτερο τρόπο τις ποικίλες ταυτότητες και εκφράσεις φύλου! Το τρίπτυχο της ανατομίας είναι για να μαθαίνουν οι μικροί και να θυμούνται οι μεγάλοι: τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη είναι αξιολάτρευτα!

Όποιοι ενδιαφέρονται για αναγνώσματα που προάγουν την αυτοφροντίδα, την αυτοπεποίθηση, αισιοδοξία, δυναμισμό, σεβασμό στη διαφορετικότητα και στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα τα βρουν όλα στο «Ποιος είμαι;»*.

*Συνοδεύεται (όχι απαραίτητα, αλλά προτείνεται!) από το αδελφάκι του «Πώς βρέθηκα εδώ;». Η ιστορία ξεκινά με τη μεγάλη έκρηξη και ολοκληρώνεται με την ευτυχή γέννηση του μικρού αναγνώστη. Τυχαίο ή όχι, τελευταία έχω διαβάσει τουλάχιστο τρία παιδιά βιβλία για τη δημιουργία του σύμπαντος και του ανθρώπου: το συγκεκριμένο είναι μακράν το καλύτερο, παρέχοντας πολλή γνώση, χωρίς διδακτισμό. Δίχως έντονα λογοτεχνικά στοιχεία, αλλά με πολλή παιδικότητα και χιούμορ. Η εικονογράφηση είναι ανάλογης αισθητικής με το ζευγάρι του και παραμένει υπέροχη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;