Πόσα συγγνώμη ακόμα περιστέρι

Συγγραφέας: Wendy Meddour
Εικονογράφηση: Carmen Saldana
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Η Πέγκι είναι ένα ντροπαλό και καταπιεσμένο περιστέρι, που μονίμως αισθάνεται ενοχικά για ό,τι κάνει και συνεχώς απολογείται. Μέχρι που γνωρίζει την Τζόαν, έναν θαρραλέο θηλυκό γλάρο και γίνονται φίλες. Η Τζόαν, μέσα από διάφορες δοκιμασίες στην καθημερινή πράξη, τη βοηθάει να έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της και να τους ξεπεράσει, μαθαίνοντάς της να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Πρόκειται για το 25ο βιβλίο της βραβευμένης Wendy Medour ακαδημαϊκού – ειδικευμένης στην κριτική θεωρία και στην σύγχρονη παιδική λογοτεχνία- και εικονογράφου. Το “Πόσα συγγνώμη ακόμα περιστέρι;” αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που πραγματεύεται με αρκετό χιούμορ την παιδική ενδυνάμωση – θέμα που την απασχολεί σε όλα της τα βιβλία. Η ίδια σε συνέντευξή της ανέφερε πως έμπνευση για τα βιβλίο της αποτέλεσαν δύο γυναίκες συναδέλφισσές της που εντόπισαν στην ίδια την τάση που είχε να απολογείται συνεχώς και της το επισήμαναν.

Πρόκειται για μία αστεία ιστορία που θίγει πολλά θέματα ταυτόχρονα. Μιλάει για τις ενοχές που κουβαλάμε μέσα μας, ασυνείδητα πολλές φορές, και που εκφράζονται σε κάθε ευκαιρία, για τον φαινομενικά αθώο εκφοβισμό που δεχόμαστε καθημερινά και που οικοδομεί τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, για τον παράλογο αλλά και παραλυτικό φόβο που όταν μας κυριεύει αισθανόμαστε ανήμποροι. Μιλάει παράλληλα για τη φιλία και για το πώς αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να δούμε τα προφανή που μας διαφεύγουν, να σταθούμε στα πόδια μας – το καθένα με τον δικό του ρυθμό και τρόπο. Ο τρόπος που απαντάει το περιστέρι με τη χρήση σκόρπιων λέξεων, χωρίς συνοχή, είναι αστείος, αλλά ταυτόχρονα απελευθερωτικός, δείχνοντάς μας πως ακόμα και αν δεν έχουμε τις κατάλληλες λέξεις να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε και πάλι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μία ιστορία με έξυπνο χιούμορ – που αναγνωρίζουν πάντα τα παιδιά – που βοηθάει στην προσωπική ενδυνάμωση, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει τη δύναμη της φιλίας.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την αφήγηση του πρωτότυπου από τον δημοσιογράφο και ντοκιμαντερίστα Louis Theroux για τη σειρά CBeebies’ Beadtime Stories του BBC.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.