Πόσα συγγνώμη ακόμα περιστέρι

Συγγραφέας: Wendy Meddour
Εικονογράφηση: Carmen Saldana
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Ίκαρος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Η Πέγκι είναι ένα ντροπαλό και καταπιεσμένο περιστέρι, που μονίμως αισθάνεται ενοχικά για ό,τι κάνει και συνεχώς απολογείται. Μέχρι που γνωρίζει την Τζόαν, έναν θαρραλέο θηλυκό γλάρο και γίνονται φίλες. Η Τζόαν, μέσα από διάφορες δοκιμασίες στην καθημερινή πράξη, τη βοηθάει να έρθει αντιμέτωπη με τους φόβους της και να τους ξεπεράσει, μαθαίνοντάς της να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Πρόκειται για το 25ο βιβλίο της βραβευμένης Wendy Medour ακαδημαϊκού – ειδικευμένης στην κριτική θεωρία και στην σύγχρονη παιδική λογοτεχνία- και εικονογράφου. Το “Πόσα συγγνώμη ακόμα περιστέρι;” αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας που πραγματεύεται με αρκετό χιούμορ την παιδική ενδυνάμωση – θέμα που την απασχολεί σε όλα της τα βιβλία. Η ίδια σε συνέντευξή της ανέφερε πως έμπνευση για τα βιβλίο της αποτέλεσαν δύο γυναίκες συναδέλφισσές της που εντόπισαν στην ίδια την τάση που είχε να απολογείται συνεχώς και της το επισήμαναν.

Πρόκειται για μία αστεία ιστορία που θίγει πολλά θέματα ταυτόχρονα. Μιλάει για τις ενοχές που κουβαλάμε μέσα μας, ασυνείδητα πολλές φορές, και που εκφράζονται σε κάθε ευκαιρία, για τον φαινομενικά αθώο εκφοβισμό που δεχόμαστε καθημερινά και που οικοδομεί τη χαμηλή αυτοπεποίθηση, για τον παράλογο αλλά και παραλυτικό φόβο που όταν μας κυριεύει αισθανόμαστε ανήμποροι. Μιλάει παράλληλα για τη φιλία και για το πώς αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να δούμε τα προφανή που μας διαφεύγουν, να σταθούμε στα πόδια μας – το καθένα με τον δικό του ρυθμό και τρόπο. Ο τρόπος που απαντάει το περιστέρι με τη χρήση σκόρπιων λέξεων, χωρίς συνοχή, είναι αστείος, αλλά ταυτόχρονα απελευθερωτικός, δείχνοντάς μας πως ακόμα και αν δεν έχουμε τις κατάλληλες λέξεις να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε και πάλι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Μία ιστορία με έξυπνο χιούμορ – που αναγνωρίζουν πάντα τα παιδιά – που βοηθάει στην προσωπική ενδυνάμωση, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και ταυτόχρονα μας υπενθυμίζει τη δύναμη της φιλίας.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε την αφήγηση του πρωτότυπου από τον δημοσιογράφο και ντοκιμαντερίστα Louis Theroux για τη σειρά CBeebies’ Beadtime Stories του BBC.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.