Πορτρέτα εικονογράφων: Christian Robinson

Εικονογράφηση από το βιβλίο “Οδός Αγοράς, Τέρμα, εκδ. Polaris

Ήταν στις πολύ αρχές της Κόκκινης Αλεπούς, Νοέμβριος του 2016, όταν έφτασε στο γραφείο ένα βιβλίο που μόνο η αγγλική λέξη “mind-blowing” μπορεί να περιγράψει. Ό,τι είχα στο μυαλό μου ως τότε για τα παιδικά βιβλία και την εικονογράφηση ξαφνικά ισοπεδώθηκε. Ήταν το “Οδός Αγοράς, Τέρμα” (εκδ. Polaris, 2016), ένα βιβλίο με μαλακό εξώφυλλο, σε έντονο πορτοκαλί χρώμα, με δύο μαύρες φιγούρες να περιμένουν το λεωφορείο στη στάση. Ήταν η πρώτη φορά που διάβαζα βιβλίο που είχε εικονογραφήσει ο Christian Robinson και η αρχή της λατρείας προς το έργο του.

Ο Αμερικάνος εικαστικός και εικονογράφος παιδικών βιβλίων είναι πλέον πολύ γνωστός στον χώρο. Έχει εικονογραφησει περισσότερα από 20 βιβλία, έχει βραβευτεί με μερικά από τα κορυφαία βραβεία που αφορούν τα παιδικά βιβλία στην Αμερική, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους συγγραφείς και όλα αυτά από ένα καλλιτέχνη που μετράει μόλις 36 χρόνια πάνω στον πλανήτη Γη.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Καλιφόρνια, σε ένα μικρούτσικο διαμέρισμα, μαζί με τα αδέρφια του και τα ξαδέρφια μου, περνούσε τον περισσότερο χρόνο του με τη γιαγιά του, ζωγραφίζοντας. Σε μια συνέντευξή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι μπορεί να μην είχαν πολλά όταν ήταν παιδιά, είχε όμως πάντα μολύβι και χαρτί και μπορεί στην πραγματική ζωή του να μην μπορούσε να αλλάξει τις συνθήκες, στο χαρτί του όμως μπορούσε να κάνει ό,τι ήθελε.

Ο Christian Robinson στο στούντιό του

Σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνών της Καλιφόρνια και η πρώτη του δουλειά ήταν στα Στούντιο της Pixar και το Sesame Workshop. Το πρώτο βιβλίο που εικονογράφησε κυκλοφόρησε το 2012 και το έγραψε η Renée Watson και είχε τον τίτλο Harlem’s Little Blackbird. Ακόλούθησε το Rain της Linda Ashman, για το οποίο τιμήθηκε με το Ezra Jack Keats New Illustrator Award και το 2015 συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Matt de la Pena στο “Οδός Αγοράς, Τέρμα”, για το οποίο τιμήθηκε και με το Coretta Scott King Illustrator Honor και με το Caldecott Honor.

Ο Robinson ξεχωρίζει για το στυλ εικονογράφησής του. Επικεντρώνεται στους μαύρους χαρακτήρες, άλλα όχι αποκλειστικά σε αυτούς, καθώς θέλει όλα τα παιδιά να μπορούν να καθρεφτιστούν στα βιβλία του. Άλλοτε χρησιμοποιεί την τεχνική του κολάζ, άλλοτε παλ αποχρώσεις και ακουαρέλες, ή έντονα, πλακάτα χρώματα για να δημιουργήσει τα σκηνικά των ιστοριών, είτε αυτές είναι δικές του, είτε άλλων συγγραφέων. Θεωρεί πως τα εικονοβιβλία είναι αποτέλεσμα συνεργασίας ανάμεσα στον εικονογράφο και τον συγγραφέα και ότι χωρίς αυτή δεν υπάρχει βιβλίο. Από το 2012 έως σήμερα έχει δημιουργήσει πολλά εικονογραφημένα βιβλία, ενώ έχει γράψει και ο ίδιος ένα, το Another. Το 2021 κυκλοφόρησε στον κόσμο και στην Ελλάδα το βιβλίο Το παγκάκι (εκδ. Πατάκη) της Μέγκαν (Μαρκλ) δούκισας του Σάσεξ, ένα βιβλίο εικονογραφικά άρτιο, που όμως δέχτηκε έντονη κριτική από τους μέτρ του είδους λόγω της συγγραφέα. 1 & 2 Στην Ελλάδα έχουμε τη χαρά να έχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία του στη γλώσσα μας, όπως το Νίνα: η ζωή της Νίνα Σιμόν (εκδ. Πατάκη), το Πότε είναι τα γενέθλιά μου; (Key Books), Το Σχολείο πάει Σχολείο (εκδ. Παπαδόπουλος) και το Γκαστόν (εκδ. Πατάκη).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

5: Βασίλης Κουτσογιάννης

Κάθε μήνα ένας Έλληνας εικονογράφος γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του εικονογραφημένα βιβλία, καινούρια ή παλιά,

5: Ελίζα Βαβούρη

Κάθε μήνα ένας εικονογράφος που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για τα πέντε πιο αγαπημένα του