Στόουν 1: Χαμένος στην Υπογειάνα

Σενάριο: Άγγελος Αγγέλου, Έμη Σίνη
Σχέδιο: Δημήτρης Ευστρατιάδης
Εκδόσεις: Πατάκης
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+

Να εξηγούμαστε, δεν μπορώ να είμαι και εντελώς αντικειμενική. Ο Άγγελος και η Έμη είναι φίλοι από παλιές, θρυλικές εποχές και τους αγαπώ ως φίλους αλλά και ως δημιουργούς. Ήξερα λοιπόν την αγάπη του Άγγελου για τα comics και περίμενα ότι το δίδυμο θα δοκιμάσει τη δημιουργικότητά του και σε αυτή την αφηγηματική τέχνη. Τώρα τους μένει να κάνουν ταινία… Ωχ, λες να τους έβαλα ιδέες;

Πριν καιρό μου είχει στείλει κάποια προσχέδια ο Άγγελος να πω τη γνώμη μου, αλλά ακόμα και αν είχα μια ιδέα, δεν περίμενα τη μεγάλη, γεμάτη έκδοση που τελικά μου δώρισε. Χάρηκα πολύ γιατί τέτοια χορταστικά comics πρέπει να μπαίνουν στα ράφια και στα σπίτια μας. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Στόουν, ένα μικρό πετραδάκι που κυλάει στην Υπογειάνα, αλλά δε θυμάται ούτε ποιος, ούτε από πού είναι. Είναι τυχερός, όμως, μέσα στην ατυχία του, μιας και συναντά τον Τουκ, έναν σαρανταποδαρούσο (;) που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή στην Υπογειάνα, έναν κόσμο εκεί κάτω από το χώμα που είναι τόσο ζωντανός και πολύχρωμος, με πόλεις και δρόμους, τέρατα και το ακόμη χειρότερο, ενοίκια.

Δε θα σας πω τίποτα για τις ιστορίες που έχει μέσα αυτό το βιβλίο, γιατί αξίζει να τις διαβάσετε μόνοι σας. Να πω μόνο ότι δεν έχει και πολύ πλάκα να σε καταπίνει ένας Φαταούλας, ότι είναι μαγικό, αλλά και επικίνδυνο να μαζεύεις νεροσταλίδες και πως η βασίλισσα των μυρμηγκιών είναι αχώνευτη. Έτσι για να καταλάβετε ότι σας περιμένει ένας καταιγισμός από σουρεαλιστικές ιστορίες και εικόνες.

Ο δημιουργικός, παιδικός σουρεαλισμός θα έλεγα ότι είναι ειδικότητα του Άγγελου και της Έμης. Από τα απίθανα τραγούδια τους για τον Κόσμο Ανάποδα, μέχρι τα θεατρικά της ομάδας Κοπέρνικος, όλα έχουν μια δόση… τρέλας. Αυτής της καλής, της ωραίας, της σε-βγάζω-από-τα-καθημερινά-σου τρέλας και αυτό το λατρεύω. Τρέλα και χιούμορ, λοιπόν, και στην Υπογειάνα με καταιγιστικές περιπέτειες αλλά και ξεκαρδιστικά αστεία.

Πέρα από τον απίθανο τρόπο που συνεργάζονται μεταξύ τους, έχουν και τη μαγική ικανότητα να βρίσκουν και πάντα καλούς συνεργάτες. Και εδώ η μοίρα και η τύχη της ζωής τους έφερε στο δρόμο τους τον Δημήτρη Ευστρατιάδη που κινείται στο χώρο του κινούμενου σχεδίου, αλλά έχει κάνει και τα περάσματά του από την τέχνη των comics- και αυτό φαίνεται. Οι σελίδες του έχουν τέλειο ξεδίπλωμα και μου αρέσει που καθιερώνεται το μεγαλύτερο μέγεθος στις ελληνικές εκδόσεις comic γιατί αναπνέει όμορφα η εικόνα. Τι όμορφο και τόσο-όσο παιδικό το σχέδιο του και πόσο ταιριαστό σε όσα ήθελαν να πουν.

Το μόνο που μου έλειψε είναι λίγο παραπάνω προσωπικότητα στον πρωταγωνιστή που είναι λίγο άχρωμος σαν… πέτρα. Γύρω του όλοι είναι τόσο μα τόσο ζωντανοί. Όποιος συναντούν έχει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, βγάζει γέλιο και προσθέτει χρώμα και χαρακτήρα στην ιστορία. Σίγουρα στο δεύτερο τεύχος θα αλλάξει αυτό μιας και θα αρχίσει σιγά σιγά να θυμάται.

Είναι αξιόλογο που πρωτότυπα έργα για παιδιά βγαίνουν από μεγάλους εκδοτικούς και Έλληνες δημιουργούς. Για εμένα διπλά υπέροχο όταν είναι καλοί μου φίλοι. Για εσάς τριπλή χαρά που μπορείτε να απολαύσετε την ιστορία ξανά και ξανά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για