Το μεγάλο ταξίδι της οικογένειας Ποντίκη

Συγγραφέας – εικονογράφος: Marianne Dubuc

Μετάφραση: Θεόφιλος Πεχλιβανίδης

Εκδόσεις: Νεφέλη

Σειρά: Τσαλαπετεινός

Ηλικίες: 1+, 3+

 

Ο Κύριος Ποντίκης, ταχυδρόμος στο επάγγελμα, μόλις πήρε την καλοκαιρινή του άδεια κι ετοιμάζεται να φύγει με την Κυρία Ποντίκη και τα τρία τους ποντικάκια, τον Πετράκη, τον Τιμόθεο και τη Λουλού, για μερικές μέρες διακοπών και ξεγνοιασιάς. Μαζί με τα απαραίτητα θα πάρουν μαζί τους και μερικά γράμματα και δέματα γιατί εκεί που θα πάνε βρίσκονται και κάποιοι από τους παραλήπτες τους. Ετσι ξεκινούν το μεγάλο τους ταξίδι σε κάμπινγκ και παραλίες, κρουαζιερόπλοια και εξωτικά νησιά, ερήμους και ζούγκλες, πυκνά δάση και πυκνοκατοικημένες πόλεις με τεράστια πολυκαταστήματα.

Η Marianne Dubuc συστήνει μέσα από το κείμενό της διαφορετικά μέρη και τα ζώα που μπορεί να βρει κανείς εκεί, ενώ μέσα από την γεμάτη λεπτομέρειες εικονογράφησή της δίνει αμέτρητες αφορμές ώστε να παιδιά να παρατηρήσουν, να γνωρίσουν και να μάθουν καινούργιες λέξεις, συνήθειες (οι πιγκουίνοι πχ ζουν σε ιγκλού ή οι σαύρες μέσα σε κάκτους ή ακόμα και το τι πράγματα μπορεί να βρει κανείς μέσα σε ένα πολυκατάστημα!) και να δημιουργήσουν νέες ιστορίες χρησιμοποιώντας τα σχέδιά της. Ένα φανταστικό βιβλίο, ιδανικό για παιδιά ακόμα και κάτω των 3 ετών, που τώρα μαθαίνουν τις πρώτες τους λέξεις.

 

Save

Save

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Αγροτόσπιτο

“Είναι μια ιστορία φθοράς και μιας ιδιότυπης αναγέννησης. Η φθορά είναι φυσιολογική για τα πάντα, η αναγέννηση όμως, ακόμα και αν είναι μέσα από μια εικονογραφημένη ιστορία, έχει να κάνει με τη ματιά που ρίχνουμε στα πράγματα, στην εκτίμηση του παρελθόντος τους και στην προσπάθεια να διατηρήσουμε κάτι από την προηγούμενη ζωή τους ζωντανό, να δημιουργήσουμε μια σύνδεση με το παρελθόν ακόμα κι αν πρόκειται για μια οικογενειακή ιστορία που αλλιώς δεν θα μας αφορούσε, ακόμα κι αν πρόκειται για ένα σπίτι που ποτέ δεν θα επισκεπτόμασταν. Είναι ένας γλυκός, ήπιος τρόπος για να μιλήσει ένα βιβλίο στα παιδιά γι’ αυτό που ζει, γερνάει και πεθαίνει – αλλά πεθαίνει χορτάτο από τη ζωή που έζησε και ξαναζεί γιατί κάποιος μας λέει την ιστορία του. Το “Αγροτόσπιτο” της Sophie Blackall είναι ένα διαμαντάκι για ευαίσθητους συλλέκτες ιστοριών και παρατηρητές της λεπτομέρειας”.

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.