Ένα βιβλίο μια φορά: Βάσια Χατζηγιαννάκη

Η αλήθεια είναι πως αν και είχα αγαπημένο βιβλίο όταν ήμουνα παιδί, δεν το θυμάμαι πολύ. Ίσως για αυτό να ευθύνεται το γεγονός πως έγινα μητέρα και η ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά μου, από πολύ μικρά, ήταν μια στιγμή μαγική για μένα. Τους διάβασα πολλά και τόσες πολλές φορές, ειδικά τα δικά τους αγαπημένα. Κι έτσι ξέχασα το δικό μου αγαπημένο.

Ίσως πάλι να φταίει το γεγονός πως με την εκπομπή μου στο ραδιόφωνο διάβασα και διαβάζω πάρα πολλά βιβλία και ειδικά αυτή τη στιγμή έχω ένα πραγματικά αγαπημένο βιβλίο…

Aγαπημένο, για μένα είναι αυτό που ταυτίζεται με έναν τρόπο μοναδικό, διαφωτιστικό, συμπονετικό με την προσωπική αναζήτηση της στιγμής ή της συγκεκριμένης εποχής που διανύει ο κάθε αναγνώστης – ανεξαρτήτως ηλικίας. Για μένα η πιο σημαντική αναζήτηση είναι αυτή της προσωπικής μας ταυτότητας ή καλύτερα του λόγου της ύπαρξης μας. Αυτή η αναζήτηση είναι πέρα από αυτό που φαίνεται, πέρα από την ορατή, επιφανειακή αλήθεια. Και η ουσία δε χρειάζεται πολλά λόγια για να μπορέσουμε να την περιγράψουμε… Η ουσία είναι η ομορφιά και η αρμονία, το καθετί απλό, ατελές, απολύτως φυσικό, σεμνό και ταυτόχρονα μυστήριο. Μπορεί να είναι λίγο σκοτεινό, αλλά είναι ζεστό και αναπαυτικό, και μπορούμε να το κατανοήσουμε πιο πολύ σαν συναίσθημα, παρά σαν ιδέα.

Αυτός είναι ο ορισμός του Wabi Sabi. Και το Wabi Sabi είναι το αγαπημένο μου παιδικό βιβλίο.
Ένα βιβλίο γραμμένο με χαϊκού, αυτά τα υπέροχα γιαπωνέζικα ποιήματα που περιγράφουν όλα τα συναισθήματα του κόσμου, άυλα και αέρινα, δίνοντας τους υπόσταση μέσα από τη φύση και τα λόγια. Το Wabi Sabi είναι το όνομά  μιας γάτας. Αυτή η γάτα δεν ξέρει τι σημαίνει το όνομα της. Και έτσι παίρνει τη γενναία απόφαση να εγκαταλείψει τη θαλπωρή του σπιτιού και των ανθρώπων με τους οποίους ζει και να φύγει σε ένα ταξίδι προσωπικής αναζήτησης. Η επιθυμία να κατανοήσει τη σημασία του ονόματος της, της δίνει την ώθηση και τη δύναμη να κατευθυνθεί προς το άγνωστο για να μάθει ποια είναι.

Μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερη περιπέτεια από αυτή; Και δε χρειάζεται πάντα να ταξιδεύουμε προς τα έξω για να βρούμε τον πραγματικό λόγο της ύπαρξης μας… Στ’ αλήθεια αυτό το ταξίδι είναι ένα εσωτερικό ταξίδι, είτε όντως πάμε σε άγνωστα μέρη, είτε απλώς δίνουμε την ευκαιρία να γυρίσουμε πίσω στον εαυτό μας και να τον γνωρίσουμε. Αυτό το ταξίδι μπορεί να κρατήσει για πάντα, να αλλάζει συχνά πορεία, να μας μαθαίνει καινούριους τόπους, να μας επιτρέπει να δούμε με καινούργια μάτια. Είναι μία αναζήτηση που δεν τελειώνει, απλά εμπλουτίζεται. Η ιστορία της Wabi Sabi μου θύμισε πόσο πολύ αγαπάω αυτά τα ταξίδια και με αφορμή αυτό το βιβλίο, αποφάσισα να τα ξαναρχίσω… 

*Το Wabi Sabi έχει γράψει ο Mark Reibstein κι έχει εικονογραφήσει ο Ed Young. Το βιβλίο κυκλοφορεί στα αγγλικά από την Little, Brown Books for Young Readers και δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά.


Η Βάσια Χατζηγιαννάκη σπούδασε Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Κεντ, στην Αγγλία. Δούλεψε για λίγο στο Λονδίνο και το Βέλγιο. Το 1998 επέστρεψε στην Ελλάδα και αφιερώθηκε για 15 χρόνια στη σκηνοθεσία και παραγωγή ντοκιμαντέρ και εκπομπών για παιδιά, τον πολιτισμό και για ανθρωπιστικά θέματα, στην ΕΡΤ. Το 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της “Τούμπαλιν” από τις εκδόσεις Μίνωας, ενώ το 2017 ξεκίνησε τη ραδιοφωνική εκπομπή “Δέκα λεπτά ακόμα” στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μαρίζα Ντεκάστρο

Κάθε μήνα, ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην Κόκκινη Αλεπού για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, αυτό που διάβαζε όταν ήταν παιδί. Σειρά παίρνει η συγγραφέας και κριτικός Μαρίζα Ντεκάστρο.

Ελένη Σβορώνου

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό ή εφηβικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί.

Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Κάθε μήνα ένας άνθρωπος από τον χώρο του παιδικού βιβλίου γράφει στην “Κόκκινη Αλεπού” για το δικό του αγαπημένο παιδικό βιβλίο, που διάβαζε όταν ήταν ήταν εκείνος παιδί. Σήμερα, o πολυβραβευμένος συγγραφέας Βαγγέλης Ηλιόπουλος γράφει για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και την αγάπη που έχει στο έργο του.