Διαβάζω Δυνατά 2019

Σήμερα 1η Φεβρουαρίου γιορτάζεται σε όλον τον κόσμο η World Read Aloud Day. Η ημέρα είναι αφιερωμένη στη μεγαλόφωνη ανάγνωση και στην ευαισθητοποίση γονιών και εκπαιδευτικών για τη σημασία και τα oφέλη της. Από πέρυσι, η Κόκκινη Αλεπού γιορτάζει τη συγκεκριμένη ημέρα με την καμπάνια Διαβάζω Δυνατά. Πρόκειται για μία ετήσια καμπάνια ενθάρρυνσης της μεγαλόφωνης ανάγνωσης. Διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά ΔΥΝΑΤΑ! Διαβάζουμε στο σπίτι, διαβάζουμε στο σχολείο. Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, σας καλούμε όλους να διαβάσετε ΔΥΝΑΤΑ και με αφετηρία την World Read Aloud Day να ξεκινήσουμε μαζί ένα ταξίδι στον κόσμο της μεγαλόφωνης ανάγνωσης.

Διαβάζω Δυνατά 2019
Κάθε 1η Φεβρουαρίου σημαίνει για εμάς στην Κόκκινη Αλεπού την ημέρα που ξεκινάει “να τρέχει” η ετήσια καμπάνια ενθάρρυνσης της μεγαλόφωνης ανάγνωσης, που αυτή τη χρονιά έχει θέμα. Φέτος γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Διαβάζω Δυνατά και αφιερώνουμε την αρθρογραφία μας και τις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς στους δεσμούς που δημιουργεί η διαδικασία της μεγαλόφωνης ανάγνωσης. Σας φαίνεται περίεργο; Κι όμως, η μεγαλόφωνη ανάγνωση, ακόμα και αν διαρκεί μόλις 10 λεπτά την ημέρα, είναι ικανή να δημιουργήσει γερούς δεσμούς ανάμεσα στον αφηγητή και τον ακροατή, τον γονιό και το παιδί, τον δάσκαλο ή τη δασκάλα και τους μαθητές. Αυτά τα δέκα λεπτά είναι ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να αποβάλλουμε το άγχος της ημέρας, να ηρεμήσουμε, να πάρουμε τα μάτια μας από τις φωτεινές οθόνες, να μιλήσουμε και να δεθούμε. Στο σπίτι, παιδιά και γονείς έρχονται πιο κοντά μέσα από τη διαδικασία της επιλογής του βιβλίου και της ανάγνωσης. Δέκα λεπτά απόλυτης ησυχίας μέσα στο σπίτι μας μπορούν να κάνουν θαύματα. Δέκα λεπτά ηρεμίας μέσα σε μια τάξη δίνουν την ευκαιρία σε δάσκαλο/α και μαθητές να βγουν έξω από τα στενά όρια του εκπαιδευτικού συστήματος και να ανακαλύψουν μαζί τον υπέροχο κόσμο της λογοτεχνίας.

Δεσμοί / Bonding
Αυτό ακριβώς θέλουμε να γιορτάσουμε φέτος και με αυτό το σκεπτικό δημιουργήθηκε και το εικαστικό της αφίσας. Μέσα από διαγωνισμό, που πρώτη φορά προκύρηξε η Κόκκινη Αλεπού, ζητήσαμε από εικαστικούς, εικονογράφους, comic artists και graphic designers να δημιουργήσουν την αφίσα που θα συνοδεύσει όλον τον χρόνο τις δράσεις μας. Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, με συμμετοχή τόσο από νέους καλλιτέχνες, όσο και από καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου της εικονογράφησης βιβλίων για παιδιά.

Η αφίσα που δημιούργησε η comic artist Εφη Θεοδωροπούλου

Νικήτρια αυτού του πρώτου μας διαγωνισμού είναι η comic artist Εφη Θεοδωροπούλου, η οποία ασχολείται με τις εικονογραφήσεις, τη δημιουργία comics και τοιχογραφιών. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, κάτι που συνέβαλε -σύμφωνα με την ίδια – στην καλύτερη χρήση του λόγου και του γραπτού κειμένου στα σενάρια των comics. Έχει εκδώσει προσωπικές της δουλειές και έχει πάρει μέρος σε αρκετές ανθολογίες και εκθέσεις (The 3isters, I want to be a comicbook, Η τσαλακωμένη Ουρά, The very closed circle, Αστροναύτες, Εν Αιθρία, κ.α.). Το 2018 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ένατη Διάσταση το πρώτο της άλμπουμ κόμικς με τίτλο The 3isters, ενώ συνεργάζεται και με την ΙΟΝ Σοκοφρέτα (socomic.gr) και το περιοδικό comics Μπλε Κομήτης.

Διαβάζω δυνατά στο σπίτι, στην τάξη, στο πάρκο, παντού!
Η καμπάνια Διαβάζω Δυνατά δεν γιορτάζεται μόνο μία ημέρα τον χρόνο. Αντιθέτως, η 1η Φεβρουαρίου για εμάς λειτουργεί σαν μια μικρή υπενθύμιση ότι η μεγαλόφωνη ανάγνωση είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, στο σπίτι, στην τάξη, στο βιβλιοπωλείο, στη βιβλιοθήκη, στο πάρκο, στο μετρό, όπου σας αρέσει. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα βιβλίο και δέκα λεπτά από τον χρόνο σας.

Εχει η μεγαλόφωνη ανάγνωση ηλικία;
Όχι, δεν έχει. Όσο απαραίτητη είναι η μεγαλόφωνη ανάγνωση στα πολύ μικρά παιδιά που δεν γνωρίζουν πώς να διαβάζουν άρα χρειάζονται καποιον να το κάνει για αυτά, τόσο απαραίτητη είναι και στα μεγαλύτερα παιδιά που διαβάζουν μόνα τους, ακόμα και στους ενήλικες. Η μεγαλόφωνη ανάγνωση δεν έχει ηλικία και σε κάθε στάδιο τα οφέλη της είναι πολλά και διαφορετικά. Από τα έμβρυα και τα μωρά που μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη φωνή των γονιών τους, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που λατρεύουν να ακούν ιστορίες και να χαζεύουν την εικονογράφηση, μέχρι τα μεγαλύτερα, ακόμα και τους έφηβους που έχουν ανάγκη να αποσυμφορηθούν από την πίεση της ημέρας και να περάσουν έστω και 10 λεπτά ήρεμα με τους δικούς τους.

Πάμε, λοιπόν!
Τι χρειάζεται να κάνουμε για να πάρουμε μέρος στην καμπάνια αυτή; Τίποτα περισσότερο από το να διαλέξουμε μαζί με τα παιδιά ένα βιβλίο και να αρχίσουμε να διαβάζουμε. Στο σπίτι, ορίζουμε την ώρα της μεγαλόφωνης ανάγνωσης. Θέλετε πριν τον ύπνο, την ώρα του φαγητού; Οποτε σας βολεύει εσάς. Στο σχολείο, ο/η εκπαιδευτικός ορίζει τη δική του ώρα της αφήγησης, χωρίς να συνδέει το διάβασμα ενός βιβλίου με καποια εργασία. Το ίδιο μπορεί να γίνει στο φροντιστήριο ξένων γλωσσών ή στο ιδιαίτερο μάθημα στο σπίτι! Ακόμα και μια μέρα στο πάρκο ή στην παραλία μπορεί να αποδειχτεί η τέλεια ημέρα για αφήγηση. Αν είστε ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου, δεν έχετε παρά να οργανώσετε ημέρες αφήγησης, αν είστε βιβλιοθηκονόμος, το ίδιο. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, αρκεί να υπάρχει φαντασία!

Διαβάστε: Πώς γινόμαστε αφηγητές

Κατεβάστε εδώ την αφίσα του Διαβάζω Δυνατά 2019 και χρησιμοποιήστε την στην τάξη σας, στο βιβλιοπωλείο, στις βιβλιοθήκες.

Πάρτε μέρος στη φετινή αναγνωστική πρόκληση της Κόκκινης Αλεπούς και του So much reading.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ