Δημοκρατία!

Κείμενο – εικονογράφηση: Philip Bunting
Μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ηλικίες: 7+

Ο Philip Bunting επιστρέφει με το βιβλίο του «Δημοκρατία!». Την ορίζει, αναλύει τα χαρακτηριστικά της, αναγνωρίζει την αρχή και την ιστορία της ως σήμερα και εξηγεί με ποιους μηχανισμούς διατηρείται και διασφαλίζεται στη ζωή μας. Στη συνέχεια, προ(σ)καλεί τα παιδιά να αξιοποιήσουν τη δύναμη που μας προσφέρει η Δημοκρατία, όχι μόνο στην καθημερινότητα και στο κοντινό τους περιβάλλον, αλλά και σε σημαντικά ζητήματα της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Τα βιβλία του Bunting έχουν ένα μοναδικό και χαρακτηριστικό τρόπο να διαχειρίζονται τη γνώση που θέλουν να προσφέρουν. Όπως και στα προηγούμενα που διαβάσαμε (δείτε εδώ και εδώ), η πρόκληση για δράση, ακτιβισμό, αλληλεγγύη και φροντίδα αποτελεί και εδώ σημαντικό μέρος του βιβλίου. Ο ορισμός και οι διαστάσεις της Δημοκρατίας δεν εξαντλούνται στις υπαρκτές μορφές της, αλλά επεκτείνονται στην ιδανική εξασφάλισή της, με την βοήθεια όλων μας για την ευζωία, ισοτιμία, ελευθερία και ασφάλεια εαυτών και των συνανθρώπων μας.

Η εικονογράφηση που πλαισιώνει τις αξίες και τα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας είναι πολύ δυνατή. Εξουσία (θα έπρεπε να) έχει το σύνολο του λαού και αυτό αντικατοπτρίζεται στις εικόνες, με κορίτσια, αγόρια, ανάπηρους, μαύρους, ξανθές και κοκκινομάλλες. Ακόμα και ο πληθυσμός της Αρχαίας Αθήνας παρουσιάζεται «πολύχρωμος», μιας και ένα βιβλίο του σήμερα, οφείλει να καθρεφτίζει όλους τους αναγνώστες του και όχι μόνο κάποιους. Η απεικόνιση των εναλλακτικών συστημάτων διακυβέρνησης είναι πολύ υποστηρικτική για την αντίληψη της καταπίεσης που ασκούν στους πολίτες (άνθρωποι-μαριονέτες, υποτακτικοί ή «ανθρωπάκια»). Αντιθέτως, η Δημοκρατία παρουσιάζεται -μεταξύ άλλων- λαχταριστή σαν τούρτα, προκειμένου να εξηγηθεί η κεντρική, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Δημοκρατία είναι σα λουλούδι: όμορφη, εύθραυστη και ζωντανή. Και τα παιδιά μας μπορούν να τη θαυμάσουν στο βιβλίο και να μάθουν πώς να τη φροντίσουν και να την εξελίξουν στη ζωή.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.