Δημοκρατία!

Κείμενο – εικονογράφηση: Philip Bunting
Μετάφραση: Ράνια Μπουμπουρή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ηλικίες: 7+

Ο Philip Bunting επιστρέφει με το βιβλίο του «Δημοκρατία!». Την ορίζει, αναλύει τα χαρακτηριστικά της, αναγνωρίζει την αρχή και την ιστορία της ως σήμερα και εξηγεί με ποιους μηχανισμούς διατηρείται και διασφαλίζεται στη ζωή μας. Στη συνέχεια, προ(σ)καλεί τα παιδιά να αξιοποιήσουν τη δύναμη που μας προσφέρει η Δημοκρατία, όχι μόνο στην καθημερινότητα και στο κοντινό τους περιβάλλον, αλλά και σε σημαντικά ζητήματα της ανθρωπότητας και του πλανήτη.

Τα βιβλία του Bunting έχουν ένα μοναδικό και χαρακτηριστικό τρόπο να διαχειρίζονται τη γνώση που θέλουν να προσφέρουν. Όπως και στα προηγούμενα που διαβάσαμε (δείτε εδώ και εδώ), η πρόκληση για δράση, ακτιβισμό, αλληλεγγύη και φροντίδα αποτελεί και εδώ σημαντικό μέρος του βιβλίου. Ο ορισμός και οι διαστάσεις της Δημοκρατίας δεν εξαντλούνται στις υπαρκτές μορφές της, αλλά επεκτείνονται στην ιδανική εξασφάλισή της, με την βοήθεια όλων μας για την ευζωία, ισοτιμία, ελευθερία και ασφάλεια εαυτών και των συνανθρώπων μας.

Η εικονογράφηση που πλαισιώνει τις αξίες και τα χαρακτηριστικά της Δημοκρατίας είναι πολύ δυνατή. Εξουσία (θα έπρεπε να) έχει το σύνολο του λαού και αυτό αντικατοπτρίζεται στις εικόνες, με κορίτσια, αγόρια, ανάπηρους, μαύρους, ξανθές και κοκκινομάλλες. Ακόμα και ο πληθυσμός της Αρχαίας Αθήνας παρουσιάζεται «πολύχρωμος», μιας και ένα βιβλίο του σήμερα, οφείλει να καθρεφτίζει όλους τους αναγνώστες του και όχι μόνο κάποιους. Η απεικόνιση των εναλλακτικών συστημάτων διακυβέρνησης είναι πολύ υποστηρικτική για την αντίληψη της καταπίεσης που ασκούν στους πολίτες (άνθρωποι-μαριονέτες, υποτακτικοί ή «ανθρωπάκια»). Αντιθέτως, η Δημοκρατία παρουσιάζεται -μεταξύ άλλων- λαχταριστή σαν τούρτα, προκειμένου να εξηγηθεί η κεντρική, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση.

Η Δημοκρατία είναι σα λουλούδι: όμορφη, εύθραυστη και ζωντανή. Και τα παιδιά μας μπορούν να τη θαυμάσουν στο βιβλίο και να μάθουν πώς να τη φροντίσουν και να την εξελίξουν στη ζωή.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το φιλάκι για αντίο

Η Audrey Penn μας έχει συνηθίσει σε βιβλία για τις δύσκολες στιγμές των μικρών παιδιών. Εδώ οι εκδόσεις Ciel μας

Μέδουσα

Αυτή η σκληρόδετη και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση δεν είναι απλώς μια ακόμα αναδιήγηση ενός μύθου, αλλά μια σχεδόν νέα ιστορία