Οι ιστορίες του Κατ Γάτοβιτς: Σκάρλετ, η γάτα της φωτιάς

Γράφει η Θάλεια Καραμολέγκου*

Είναι παράξενο αλλά μερικές φορές, εκεί που πασπατεύω βιβλία σε κάποιο ράφι, προσγειώνεται στο κεφάλι μου μια αλλόκοτη ιστορία που ξαποσταίνει σ’ ένα άλλο ράφι. Θα μου πεις, ξαποσταίνουν οι ιστορίες; Μα και βέβαια! Τόσα χιλιόμετρα γράφουν οι λέξεις κάθε μέρα, μια ανάσα λέτε να μην τη χρειάζονται; Βλέπω ας πούμε τον Ευτύχη, ολημερίς χτυπάει τα πλήκτρα, τακ τουκ, τακ τουκ, φαντάζομαι τις λέξεις να λαχανιάζουν και ίσως και να τον παρακαλούν καμιά φορά να σταματήσει για λίγο.

Καθόμουν λοιπόν στο αγαπημένο μου ράφι με βιβλία και πάνω που ετοιμαζόμουν για μια απλωτή, έρχεται και με βρίσκει η Σκάρλετ! Συνάδελφος από τη Νέα Υόρκη, που μας τη συστήνει ο συγγραφέας ως τη γάτα της φωτιάς. Είναι πολύ λυπητερή η ιστορία της και πάντα όταν τη διαβάζω συγκινούμαι. Όμως τη Σκάρλετ δεν τη νίκησε η λύπη, γιατί πάνω απ’ όλα ήταν μια θαρραλέα γάτα. Η ιστορία αυτή, να ξέρετε, είναι αληθινή. Πριν από αιώνες, δηλαδή το 1996, η Σκάρλετ βρέθηκε αντιμέτωπη με μια μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην αποθήκη που είχε βρει καταφύγιο με τα μωρά της. Τριγύρω τα πιο πολλά κτήρια ήταν ερειπωμένα εκείνα τα χρόνια, υπήρχε βρώμα κι εγκατάλειψη και κανείς δεν της έδινε σημασία. Χάδια δεν γνώρισε, μεζεδάκια δε γεύτηκε, μόνο διώξιμο και σκουπίδια για φαγητό. Τα γατάκια της δε συγκινούσαν κανέναν, ζούσαν ανάμεσα σε παλιοπράγματα περιμένοντας τη μαμά τους να γυρίσει με ό,τι κατάφερνε να βρεί για να τα θρέψει, ώσπου μια μέρα η φωτιά που ξέσπασε κόντεψε να αφανίσει τη γατοοικογένεια.

Δε θα σας πω όλη την ιστορία, γιατί εμένα δε μ’ αρέσουν τα σπόιλερ, όμως το θέμα είναι πως η Σκάρλετ έγινε ηρωίδα για τη γενναιότητα και την αυτοθυσία της, και μάλιστα καθόλου δεν το πήρε πάνω της που την έδειχναν συνέχεια στην τηλεόραση. Κι αν κάτι έχει σημασία μετά την περιπέτειά της είναι που οι άνθρωποι κατάλαβαν πως μπορεί να μη μιλάμε όπως αυτοί, όμως μερικές φορές τα καταφέρνουμε καλύτερα από εκείνους στα δύσκολα. Κάτι ξέρω κι εγώ που ακόμα δε μπορώ να ξεχάσω πόσα πέρασα μέχρι να συναντήσω τον Ευτύχη και να έρθω να ζήσω μαζί του εδώ, με τα βιβλία του, τους δίσκους και τις ταινίες του κι αυτό το ατελείωτο τακ τουκ, όλη μέρα στο πληκτρολόγιο.

Όπως σας είπα και την άλλη φορά ο Ευτύχης θα έπρεπε να λέγεται ευτυχής που ζει μαζί μου, μα κι εγώ χαίρομαι χουρχουριστά κάθε φορά που βάζει ένα δίσκο που μ’ αρέσει. Και τώρα, το μαντεύετε; Θυμήθηκε την αγάπη του για τη Νέα Υόρκη, έτσι όπως με είδε να διαβάζω πάλι την ιστορία της νεουορκέζας γάτας κι έβαλε για μια ακόμη φορά το αγαπημένο του συγκρότημα από εκείνα τα μέρη. Αλλά την ιστορία του Λου και της παρέας του θα σας την πω μια άλλη φορά.

Το βιβλίο “Σκάρλετ, η γάτα της φωτιάς” του Βασίλη Παπαθεοδώρου (εικονογράφηση: Λίλα Καλογερή), κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η σειρά “Απρόσμενοι Φίλοι“, στην οποία ανήκει το βιβλίο απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας. Οι ιστορίες είναι βασισμένες σε πραγματικά περιστατικά ηρωισμού, πίστης και αφοσίωσης ζώων, ενώ κάθε βιβλίο περιλαμβάνει παράρτημα με τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και βασικές γνώσεις σχετικές με την κάθε ιστορία.


Η Θάλεια Καραμολέγκου είναι εκπαιδευτικός και ραδιοφωνική παραγωγός (Rock fm, En lefko, Ρόδον 94.4, Στο Κόκκινο 105.5, Athens voice radio 102.5). Kείμενά της έχουν δημοσιευτεί σε πολλά έντυπα και ιστότoπους (Ποπ+Ροκ, Ζοο, Aυγή, Popaganda, Athens Voice, Μουσική, Audio, κ.ά.) και έχει πλούσια αρθρογραφία σε θέματα λογοτεχνίας. Δεν πιστεύει στη διάκριση των βιβλίων σε παιδικά και ενηλίκων, αλλά μόνο καλά και κακά βιβλία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ