Διαβάζω δυνατά: η καμπάνια

Διαβάζουμε γιατί μας διασκεδάζει, μας ηρεμεί. Διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά γιατί μας δίνει χώρο και χρόνο να δεθούμε σαν οικογένεια, σαν τάξη. Ένα βιβλίο έχει τη δύναμη να μας μάθει κάτι καινούργιο, να μας εξάψει την περιέργεια, να μας εμπνεύσει. Αν το διάβασμα συνδεθεί με την απόλαυση, τότε το παιχνίδι έχει κερδηθεί!

Η Κόκκινη Αλεπού γιορτάζει την World Read Aloud Day (1/2/2018) και λανσάρει την καμπάνια ΔΙΑΒΑΖΩ ΔΥΝΑΤΑ. Πρόκειται για μία ετήσια καμπάνια, η οποία σκοπό έχει να ενθαρρύνει τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία μέσα από τη μεγαλόφωνη ανάγνωση. Διαβάζουμε μαζί με τα παιδιά ΔΥΝΑΤΑ! Διαβάζουμε στο σπίτι, διαβάζουμε στο σχολείο. Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, σας καλούμε όλους να διαβάσετε ΔΥΝΑΤΑ και με αφετηρία την World Read Aloud Day να ξεκινήσουμε μαζί ένα ταξίδι στον κόσμο της μεγαλόφωνης ανάγνωσης.

Στόχος μας για αυτή την πρώτη χρονιά δράσης είναι να μπούμε όλοι στο κλίμα. Τα παιδιά μαθαίνουν τι τους αρέσει να διαβάζουν και τι όχι, αναγνωρίζουν τα αναγνωστικά όριά τους και πώς να μπορούν να τα ξεπεράσουν, μαγεύονται τόσο πολύ από τη μεγαλόφωνη ανάγνωση, που σιγά-σιγά επιζητούν να διαβάσουν και μόνα τους. Εμείς, από την άλλη, οι ενήλικες, επωφελούμαστε από τη μεγαλόφωνη ανάγνωση ποικιλοτρόπως: ξεφεύγουμε από την καθημερινότητα, διαθέτουμε ποιοτικό χρόνο στα παιδιά κάνοντας κάτι μαζί τους έστω και για δέκα λεπτά την ημέρα, ξαναθυμόμαστε ιστορίες που διαβάζαμε μικροί ή γνωρίζουμε καινούργιες, μαθαίνουμε να μένουμε συγκεντρωμένοι σε κάτι χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας, ξεφεύγει το μάτι μας από την οθόνη και διασκεδάζουμε.

Γιορτάζουμε την World Read Aloud Day και διαβάζουμε ΔΥΝΑΤΑ στο σπίτι και στην τάξη, έξω, στο πάρκο, στις βιβλιοθήκες και τα βιβλιοπωλεία. Μαζευόμαστε και ξεκινάμε τη μεγαλόφωνη ανάγνωση. Τόσο απλό. Δεν χρειάζεται να είμαστε επαγγελματίες. Χρειάζεται να έχουμε διάθεση και λίγο χρόνο στη διάθεσή μας. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις μεγαλόφωνων αναγνώσεων στην τάξη, στο προαύλιο, στη βιβλιοθήκη, σε μουσεία, σε πάρκα, σε αυλές, σε σαλόνια ή παιδικά δωμάτια.

Η καμπάνια Διαβάζω δυνατά είναι ένα πείραμα. Ένα πείραμα για να δούμε πόσο μας αρέσει η μεγαλόφωνη ανάγνωση και τι μπορούμε να κάνουμε με όλα αυτά τα βιβλία που κυκλοφορούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Οι επιλογές είναι αμέτρητες, αρκεί να έχουμε όρεξη και λίγο χρόνο. Εχουμε το υλικό, ας το εκμεταλλευτούμε.

Πώς όμως θα μπούμε στο κλίμα της μεγαλόφωνης ανάγνωσης; Είναι απλό! Δέκα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να τους γνωρίσουμε τη μαγεία της. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν τα παιδιά μάς ακούν να τους διαβάζουμε βιβλία ή να τους διηγούμαστε ιστορίες, από πολύ μικρή ηλικία – ακόμα και βρεφική εμπλουτίζουν το λεξιλόγιο τους, αποκτούν ευχέρεια στον προφορικό τους λόγο νωρίς, αναπτύσουν τη φαντασία τους (άρα γίνονται καλύτερα στον γραπτό λόγο στο μέλλον), διευρύνουν τους ορίζοντές τους, γνωρίζουν καινούργια πράγματα σελίδα τη σελίδα, βιβλίο το βιβλίο και εξάπτεται η περιέργειά και η φαντασία τους. O Αμερικανός εκπαιδευτικός Jim Trelease, συγγραφέας του best-seller The Read-Aloud Handbook, επισημαίνει πως το λεξιλόγιο ενός ανθρώπου δεν «χτίζεται» μέσα σε μια νύχτα και πως η κατανόηση όσων ακούμε προηγείται της ομιλίας, της ανάγνωσης και του γραπτού λόγου. Ακόμα και τα παιδιά που γνωρίζουν να διαβάζουν έχουν ανάγκη να μας ακούν να τους διαβάζουμε εμείς. Εχουν ανάγκη την επαφή με τον γονιό ή τον δάσκαλο, έχουν ανάγκη να αποφορτιστούν από την πίεση της ημέρας και για δέκα έστω λεπτά να ακούσουν μια ιστορία.

Δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε; Μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιήσουμε για οδηγό μια αναγνωστική πρόκληση όπως αυτή που συνδιοργανώνουμε με τη βιβλιοφιλική σελίδα «So much reading» ή να φτιάξουμε εμείς μία για τα παιδιά μας ή τους μαθητές μας, ανάλογα τις ανάγκες μας, τους χρόνους και τις προτιμήσεις μας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΦΙΣΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΣΕ Α3 ή Α4 μέγεθος και χρησιμοποιείστε την στην τάξη, στη βιβλιοθήκη ή το βιβλιοπωλείο. Την αφίσα και τα εικαστικά της καμπάνιας έχει επιμεληθεί η graphic designer και εικονογράφος Όλγα Σεϊτανίδου.

Διαβάστε ακόμα:

Τα οφέλη της αφήγησης

Μεγαλόφωνη ανάγνωση σε 10 απλά βήματα

Αν είστε νηπιαγωγός ή δάσκαλος/δασκάλα Δημοτικού πατηστε εδώ και μάθετε πώς να χρησιμοποιήσετε τη μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη σας, με αναφορές σε χρήσιμη βιβλιογραφία.

Αν είστε καθηγητής Γυμνασίου, Λυκείου ή ξένων γλωσσών, πατήστε εδώ.

Αν είστε εκδοτικός οίκος, υπεύθυνος βιβλιοθήκης ή βιβλιοπωλείου πατήστε εδώ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ