Κείμενο-Εικονογράφηση: Philip Bunting
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις: Ammos
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικία: 7+

Τι μπορεί το έξυπνο, ανθρώπινο είδος να διδαχθεί από τα δέντρα; Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα μικρό δάσος πληροφοριών, που μας μυεί στη σοφία κάθε δέντρου, στις ανάγκες και στα δώρα του. Μας αποκαλύπτει τους συμβιωτικούς και επιβιωτικούς μηχανισμούς των δέντρων, μέσω του τεράστιου υπόγειου δικτύου τους.  

Πρόκειται για ένα ακόμη πανέξυπνο δημιούργημα του Philip Bunting, όπως τα υπόλοιπα τέσσερα,  τα οποία έχουμε διαβάσει και γράψει για αυτά στην Κόκκινη Αλεπού (Δημοκρατία, Θέλω να πάω στο διάστημα, Ποιος είμαι; και Πως βρέθηκα εδώ;). Κοινά χαρακτηριστικά, η σημαντικότητα του σεβασμού στο σύμπαν και στο συνάνθρωπο, η συμπερίληψη και το χιούμορ μέσω της εικονογράφησης. (Και) σε αυτό το βιβλίο, τοποθετούμαστε ως είδος στη θέση που μας αρμόζει: παίρνουμε μέρος σε ένα ευαίσθητο σύστημα ζωής, μαζί με τα ζώα, τα δέντρα, τη θάλασσα κλπ.

Η εικονογράφηση απλή, επιβλητική και χαρακτηριστική. Ξεχωρίζω την εικόνα με τα δέντρα ως τους πνεύμονές μας, καθώς μας προσφέρουν το οξυγόνο που αναπνέουμε. Θαυμάζω τον δενδρογονέα, που φροντίζει το παιδί του, σκιάζοντάς το στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Παρατηρώ τους διαφορετικούς τρόπους φροντίδας, μέσα από την εικόνα όπου τρεις (διαφορετικοί) φίλοι μαζεύουν συνεργατικά τα μήλα που χρειάζονται. Τέλος, η σοφία του μυαλού μας προσομοιάζεται με ένα δέντρο που αναπτύσσεται διαρκώς.

Ο κόσμος των δέντρων είναι μαγικός! Ανακαλύπτουμε τους φυσικο-χημικούς και μηχανικούς τρόπους που υπάρχουν και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με τον κόσμο μας και με εμάς. Αφού τα φροντίσουμε και τα θαυμάσουμε, μπορούμε να τα μιμηθούμε αντλώντας δύναμη, αποκτώντας ευελιξία και ακολουθώντας διάφορες κατευθύνσεις, προχωρώντας αργά και σταθερά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Διαβάστε ακόμα

Μαζί, σαν ένα

Ένα βιβλίο για την οικογένεια στα πρώτα της βήματα. Την άνοιξη περνούν όλοι μαζί, σαν ένα. Ωστόσο, μια καλοκαιρινή ημέρα,

Το τραγούδι του ύπνου

Ένα μικρό παιδί ψάχνει τον ύπνο… μα πού να βρίσκεται; Ξεκινά μια μακρινή, συναρπαστική περιπέτεια για να τον βρει –

Ήβη

Δύο αγαπημένες φίλες, σχεδόν αδερφές, η Ήβη και η Γιούλη, βρίσκονται σε μια περίεργη φάση της φιλίας τους. Η όμορφη